Med protesti v Madridu ranjenih več kot 60 ljudi

Med spopadi je policija aretirala 26 ljudi, ki so se udeležili protestov proti strogim varčevalnim ukrepom španske vlade.

Objavljeno
26. september 2012 09.35
Posodobljeno
26. september 2012 09.43
SPAIN-FINANCE-PUBLIC-DEBT-DEMO
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Madrid − V včerajšnjih spopadih med pripadniki posebnih policijskih enot in razjarjeno množico, ki se je zbrala pred parlamentom v španski prestolnici, je bilo po zadnjih podatkih ranjenih najmanj 60 ljudi, med njimi 27 policistov. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je policija aretirala 26 ljudi.

Kot smo na Delu že poročali, se je okoli 6000 protestnikov, ogorčenih zaradi strogih varčevalnih ukrepov in povišanja davkov, z več kot tisoč policisti spopadlo v bližini parlamenta. Nekaj protestnikov je skušalo podreti jeklene ograje in se prebiti v spodnji dom, a jim je policija to preprečila in se z njimi spopadla z gumijastimi naboji in gumijevkami. Razgnali so na stotine ljudi, mnogi pa so kljub policijskemu posredovanju sede ostali na trgu.

Kot smo pisali, se je brezposelnost v zadnjih treh letih v Španiji povišala na 25 odstotkov, v ozadju težav pa so nepremičnine in propadle hipoteke. Te kot kamen za vratom težijo banke, z njimi pa vso državo. Španska vlada se je spopada s krizo lotila z ostrimi varčevalnimi ukrepi in višanjem davkov, kar je življenjske razmere le še bolj zaostrilo.

K včerajšnjemu protestu pod sloganom »Okupirajmo kongres« so prek spleta tako pozivale različne aktivistične skupine, ki so prepričane, da varčevalni ukrepi španske vlade bolj kot bogatim jemljejo revnim. Manjše proteste so včeraj sicer pripravili še v Barceloni in Sevilli.