Španija bo identificirala žrtve državljanske vojne

Španija bo identificirala več deset tisoč žrtev španske državljanske vojne, ki so pokopani v mavzoleju diktatorja Francisca Franca. Španska vlada bo vse žrtve identificirala v šestih mesecih.

Objavljeno
01. oktober 2009 14.56
Ma. J.
Ma. J.
Madrid - Španija bo identificirala več deset tisoč žrtev španske državljanske vojne, ki so pokopani v mavzoleju diktatorja Francisca Franca. Španska vlada se je včeraj strinjala, da bo vse žrtve identificirala v šestih mesecih, pomagala pa bo tudi z izkopavanjem trupel, če bodo tako želeli sorodniki žrtev.

Uradni podatki število žrtev, pokopanih v Dolini padlih v bližini Madrida, ocenjujejo na okoli 30.000, čeprav nekateri zgodovinarji menijo, da bi številka lahko presegala celo 60.000. Veliko pokopanih je Francovih podpornikov, zato so bili že identificirani, večina pa naj bi bilo neidentificiranih ljudi, ki so so branili špansko republiko.

Španska državljanska vojna je potekala od julija 1936 do marca 1939. Končala se je s porazom levičarjev, s čimer se je začela dolgoletna fašistična vladavina generala Franca. Po nekaterih ocenah je vojna terjala milijon življenj.