Španija pred volitvami: na levici razočaranje, na desnici upanje

Predčasne parlamentarne volitve 20. novembra so pred vrati, predvolilni boj se stopnjuje.

Objavljeno
14. november 2011 08.33
Posodobljeno
14. november 2011 10.00
Mi. P., zunanja politika
Mi. P., zunanja politika

Predčasne parlamentarne volitve 20. novembra, ko bo 36 milijonov volilnih upravičencev izbiralo 350 poslancev in 208 senatorjev, so pred vrati, predvolilni boj se stopnjuje: kakor kažejo raziskave javnega mnenja, v prid opozicijske ljudske stranke in Mariana Rajoya kot morebitnega predsednika prihodnje španske vlade. Po rezultatih raziskave, ki so jo pred dnevi opravili za El Mundo, se lahko desna sredina nadeja okrog 48 odstotkov glasov, medtem ko napovedujejo socialistom 31 odstotkov podpore.

Tudi po izidih študije, ki so jo za madridski El País pripravili po nedavnem televizijskem soočenju protikandidatov Mariana Rajoya in socialista Alfreda Péreza Rubalcabe, si lahko kandidat desne sredine obeta 46 odstotkov glasov naklonjenosti, zato pa bi socialista kot mandatarja nove vlade podprlo približno 41 odstotkov volivcev. Prvi razlog, da bo levica po sedmih letih »zapaterizma« zelo verjetno morala predati vajeti desnici, je »neuspešno kosanje s krizo, kljub ostrim varčevalnim ukrepom«. Ta čas je brez dela 21,5 odstotka oziroma pet milijonov Špancev, kar je približno deset odstotkov več kot leta 2007 in največ v zadnjih petnajstih letih. Še posebno skrb zbujajoče je, da je med mladimi od 16. do 24. leta delež brezposelnosti že 46-odstoten: skoraj dvakrat višji od evropskega povprečja.

Brezposelnost 
in strah pred recesijo

Tako kot z brezposelnostjo je tokratna predvolilna kampanja zaznamovana z zelo slabimi ekonomskimi rezultati, strahom pred novo recesijo in dolžniško krizo nasploh, med poudarki so neugodno mednarodno okolje, predvsem vprašanje Grčije, prezadolženost španskih podjetij in gospodinjstev, gibanje ogorčenih 15. maj, zamrznjene pokojnine, prihodnost šolskega in zdravstvenega sistema, sploh prihodnost Španije. Mnogi (mladi) so prepričani, da lahko zanjo poskrbi samo ljudska stranka: tako da se je potrdilo že v kriznih devetdesetih letih, ko je na premierski stolček za osem let sedel José María Aznar. Medtem ko na nasprotnem bregu simpatizerji z levico razmišljajo drugače – opozarjajo na osemdeseta leta, ko je levica »postavila temelje za dve desetletji rasti« –, pripadniki gibanja M-15 zavračajo »monopol socialistov in ljudske stranke« po špansko in pozivajo volivce, naj razpršijo svoje glasove med manjše stranke.

Konservativni politik Mariano Rajoy – ki mu na levici očitajo, da samo na splošno govori o krizi in ne ponuja jasnih izhodov, sploh pa da je njegova politika premalo socialna – med drugim obljublja, da bo zmanjšal javnofinančni primanjkljaj s sedanjih šest na 4,4 odstotka BDP, kar pomeni, da bi moral privarčevati okrog 36 milijard evrov. Menda bi zvišal DDV, predrugačil pokojninski sistem...

Levica in desnica 
za močno Evropsko unijo

Protikandidat Rubalcaba, nekdanji notranji minister in podpredsednik vlade, vztraja, da bi Španija morala zaprositi za dveletni moratorij v zmanjševanju deficita. Evropska komisija sicer napoveduje, da Španci letošnjega leta ne bodo sklenili tako, kakor si je zastavila socialistična oblast: primanjkljaj ne bo šestodstoten, ampak 6,6-odstoten. Krivdo pripisujejo avtonomnim skupnostim, ki so slabo sledile proračunskemu cilju. Bolj kot razdvajata se Rajoy in Rubalcaba strinjata le pri točki Evropa: ohraniti je treba močno Evropsko unijo, zato nasprotujeta zmeraj bolj glasnim razmišljanjem o njeni delitvi.

Zaradi krize so stranke za letošnjo predvolilno kampanjo namenile nekoliko manj denarja, skupaj okrog 41,6 milijona evrov, kar je približno deset milijonov manj kot leta 2008. Ljudska stranka bo tako odštela več kot 17 milijonov, socialisti pa dober milijon evrov manj. Sedanji predsednik vlade José Luis Zapatero se je skoraj povsem umaknil iz kampanje socialistov, tudi Mariano Rajoy se poskuša karseda ločiti od nekdanjega premiera desnice Joséja Maríe Aznarja. Medtem ko se na levici menda bojijo, da bodo v nedeljo doma ostali številni razočarani volivci, desne volivce preplavlja »novo upanje«.