Španski parlament zavrnil referendum o neodvisnosti Katalonije

»Ne v Kataloniji ne v kaki drugi španski regiji ne bo referenduma o neodvisnosti.«

Objavljeno
10. oktober 2012 19.23
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Madrid - Španski parlament je z veliko večino zavrnil zahtevo stranke katalonskih nacionalistov (ERC) za organizacijo zavezujočega referenduma o neodvisnosti Katalonije. Proti je družno glasovalo 276 poslancev vladajoče Ljudske stranke (PP), opozicijskih socialistov (PSOE) in liberalne stranke Enotnost, napredek in demokracija (UPyD).

Nacionaliste iz Katalonije so po pisanju Slovenske tiskovne agencije v njihovi zahtevi na drugi strani podprli zmerni baskovski nacionalisti (PNV), levo usmerjena stranka IU-ICV in poslanska skupina več strank, ki so same premajhne za lastno frakcijo.

Zavrnitev katalonske zahteve spričo večine, ki jo ima v parlamentu v Madridu PP premiera Mariana Rajoya, ni bila presenetljiva. Katalonska regionalna vlada, ki jo vodijo zmerni nacionalisti (CiU) premiera Arturja Masa je sicer nedavno za 25. november sklicala predčasne regionalne volitve.

Mas, ki upa, da se bo njegova stranka na volitvah okrepila in dobila še večjo legitimnost, je ob tem napovedal, da bi lahko v primeru vnovične volilne zmage tudi brez dovoljenja Madrida izvedel referendum o neodvisnosti.

Španski premier je v odzivu na tovrstne napovedi v torek jasno ponovil svoje že znano stališče: »Ne v Kataloniji ne v kaki drugi španski regiji ne bo referenduma o neodvisnosti.«

Separatistične težnje v Kataloniji je po pisanju STA obudila gospodarska kriza. Enajstega septembra so v Barceloni organizirali zborovanje, na katerem je poldrugi milijon ljudi podprlo neodvisnost regije.

Katalonija, ki šteje okoli 7,5 milijona prebivalcev, je bila nekdaj gospodarski motor Španije, danes pa je najbolj zadolžena španska pokrajina. Njen dolg znaša skoraj 44 milijard evrov oz. 22 odstotkov njenega BDP.