Spektakularne aretacije romunskih 
policistov in carinikov

Čeprav Romunija izpolnjuje tehnična merila za vstop v schengenski prostor, tega ne more pričakovati že zaradi Bolgarije, ki tehničnih meril ni izpolnila, meja med državama, ki bi v tem primeru postala zunanja meja Evropske unije, pa nikoli ni bila preverjena v skladu s schengenskimi pravili.

Objavljeno
11. februar 2011 22.31
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd - Kljub temu si romunska oblast prizadeva prepričati Nemčijo in Francijo, ki nasprotujeta vstopu Romunije in Bolgarije v schengenski prostor, da je dosegla zahtevani napredek v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Zaradi suma korupcije so pred dnevi najprej aretirali 77 uslužbencev carine, potem pa še 170 policistov in carinikov.

Po navedbah romunske tiskovne agencije Adjerpres je romunska policija v akciji proti korupciji na mejnih prehodih s Srbijo aretirala 170 policistov in carinikov zaradi suma, da so vpleteni v tihotapljenje cigaret. Zaplenila je štiri milijone cigaret in 37 vozil, ki so jih uporabljali tihotapci, po večurnem zaslišanju pa je 45 osumljencev zadržala v priporu.

V akciji je sodelovalo 1200 policistov, pripadnikov žandarmerije in direkcije za boj proti korupciji, preiskovalci pa carinike in policiste sumijo, da je samo ena 12-članska izmena zaslužila s tihotapljenjem 6000 evrov na dan. Policija je napisala 700 denarnih kazni v skupni višini 250.000 evrov, v okviru 15 predkazenskih postopkov pa preiskuje 108 oseb.

V prvi akciji so prijeti cariniki, ki so delali na romunski meji z Ukrajino, domnevno prejemali podkupnine, v zameno pa so dovolili tihotapljenje cigaret čez mejo. Uslužbence carine so nadzorovali pol leta, romunsko tožilstvo pa je akcijo izvedlo, kot še navaja Adjerpres, predvsem zaradi morebitnega vstopa v schengensko območje, ki ga v Romuniji pričakujejo prihodnji mesec.

Romunski predsednik Traian Basescu je za nacionalno televizijo TVR pojasnil, da je bila podlaga za izvedbo zadnjih operacij proti korupciji dokumentacija o izogibanju davkom, ki mu jih je dostavila obveščevalna služba na temelju informacij o velikem bogastvu posameznih carinikov. Kot je še pojasnil, je šlo za nakup posestev na dragih lokacijah in gradnjo luksuznih dvonadstropnih vil, ki so jih uslužbenci carine zgradili že po dveh letih dela v državni službi.

Basescu je še ponovil, da mora Romunija za vstop v scengenski prostor izpolniti naloge, ne pa postavljati pogojev, kajti romunska politika podpira pristop držav Zahodnega Balkana k EU. S tem se je znova distanciral od vodje romunske diplomacije Teodorja Baconschija, ki je na začetku leta v okviru spora z Nemčijo in Francijo zaradi njunega nasprotovanja vstopu Romunije in Bolgarije v schengenski prostor zagrozil z blokado vstopa Hrvaške v EU, če bi vstop Romunije v schengenski prostor preložili.