Spet pat v Nemčiji?

Na zveznih parlamentarnih volitvah v Nemčiji se konservativcem kanclerke Angele Merkel po javnomnenjskih raziskavah obeta prepričljiva zmaga, kljub temu pa sestava vlada ostaja pod vprašajem.

Objavljeno
25. september 2009 22.26
P. Ž.
P. Ž.
Berlin – Na jutrišnjih zveznih parlamentarnih volitvah v Nemčiji se konservativcem (CDU/CSU) kanclerke Angele Merkel po javnomnenjskih raziskavah obeta prepričljiva zmaga. Negotovo pa je, ali bodo skupaj z želenimi partnerji, liberalci (FDP), lahko sestavili desnosredinsko vlado. Po eni od zadnjih opravljenih raziskav tak črno-rumeni dvojec sploh nima več prednosti pred tremi levosredinskimi strankami – socialdemokrati, Levico in Zelenimi. Oba tabora bi dobila po 47 odstotkov glasov.

Če Merklovi ne bi uspelo sestaviti vlade z FDP, za najverjetnejši scenarij velja ponovitev velike koalicije konservativcev s SPD, kakršna je v Nemčiji vladala zadnja štiri leta. Kanclerski kandidat socialdemokratov in dosedanji zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je sinoči na sklepnem zborovanju svoje stranke pred Brandenburškimi vrati v nemškem glavnem mestu ostro napadel črno-rumene načrte (predvsem obljubljeno zniževanje davkov) kot socialno škodljive in nevarne za Nemčijo.

Zaradi majhnih razlik, negotovega razpleta in okoli četrtine volivcev, ki so še neodločeni, nemške stranke napovedujejo bitko za glasove do zadnje minute. Merklova, ki je bila v petek še na vrhu G20 v Pittsburghu, bo danes opoldne nastopila na velikem zborovanju svojih konservativcev v Berlinu. Na volišča po Nemčiji je povabljenih 62 milijonov volivcev, prvi rezultati vzporednih volitev bodo znani jutri ob 18. uri.

Iz sobotne tiskane izdaje Dela.