Spet sodni nadzor nad prisluškovanjem

Vlada ameriškega predsednika Busha je po več kakor enem letu trmastega nasprotovanja privolila v sodni nadzor nad prisluškovalnimi operacijami Nacionalne varnostne agencije.

Objavljeno
19. januar 2007 07.00
George Bush
Washington – Vlada predsednika Georgea W. Busha je sredi tedna po več kakor enem letu trmastega nasprotovanja nenadoma privolila v sodni nadzor nad prisluškovalnimi operacijami Nacionalne varnostne agencije. Odkar je časopis New York Times novembra 2005 odkril široki nadzor nad komunikacijami Američanov s tujino, so najvidnejši člani administracije trdili, da je nujen za uspešen boj proti terorizmu. Zdaj pa naj bi »tajno sodišče«, ki je po zakonu iz leta 1987 o nadzoru nad tujimi obveščevalnimi dejavnostmi pristojno za podobne primere, prevzelo tudi nadzor nad prisluškovanjem.

Ni še znano, ali bo sodišče odslej izdalo dovoljenje za vsak primer prisluškovanja posebej ali pa bo vlada dobila takšno pooblastilo za nadzor, da bo še vedno ohranila za marsikoga preveliko svobodo pri nadzoru nad ameriškimi državljani. Vsekakor pa nezadovoljstvo javnosti in še zlasti demokratska večina v kongresu silita predsednika Georgea W. Busha in njegove, da opustijo sporno prakso.

Sodišče za nadzor nad tujimi obveščevalnimi dejavnostmi so leta 1987 ustanovili prav zato, da bi nekdo nadzoroval nadzornike, vlada pa bi v primeru upravičenega suma kljub temu ohranila pravico do ukrepanja. Sodišče nima običajne ameriške porote in širša javnost njegovega delovanja ne pozna, svoje odločitve pa seveda dokumentira in so v nekaterih primerih, denimo pri reklasifikaciji tajnih dokumentov, lahko na voljo javnosti.

Več v današnjem tiskanem Delu