Spiegel: Za belgijskim telekomom vohunila Britanija, ne NSA

Zanimanje britanske obveščevalne službe za belgijski Belgacom razkrivajo dokumenti iz arhiva Edwarda Snowdna.

Objavljeno
20. september 2013 21.02
BELGIUM-US-BELGACOM-HACKING
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bruselj, London – Informacije iz arhivov zaupnih dokumentov, do katerih se je dokopal ameriški žvižgač Edward Snowden, še vedno curljajo v javnost in načenjajo odnose med državami. Nemški Spiegel je danes objavil dokumente, ki namigujejo, da za kibernetičnim napadom na belgijskega ponudnika telekomunikacijskih storitev Belgacom stoji britanska obveščevalna služba GCHQ (Government Communications Headquarters).

Nemški Spiegel poroča, da je bil Belgacom osrednja tarča britanskega vohunskega projekta, kateremu so nadeli ime »Operacija Socialist«. Med glavnimi cilji projekta je bilo zbiranje informacij, s katerimi bi bolje »razumeli infrastrukturo ponudnika [telekomunikacijskih storitev]« in katere bi omogočile »boljše izkoriščanje Belgacoma«.

Čeprav je družba, ki je delno v državni lasti, na »vdor« v njen sistem opozorila šele pred meseci, eden od dokumentov, po poročanju Spiegla, nakazuje, da je imela GCHQ dostop do podatkov vse od leta 2010.

Družba Belgacom je v luči razkritji Edwarda Snowdna o vohunjenju ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) pred meseci odredila notranjo preiskavo o morebitnih vdorih v njihov sistem. Julija je na belgijsko tožilstvo naslovila pritožbo zaradi »nezakonitega dostopanja« do njihovih strežnik. Med preiskavo, ki je potrdila, da so bili žrtve napada, so ugotovili, da za njim stoji »entiteta z znatnimi finančnimi in logističnimi sredstvi«. Sum je sprava padel na najbolj očitnega krivca – ameriško NSA. Nemški Spiegel pa zdaj razkriva, da je za napadom morda stala kar članica EU. Britanija naj bi za vohunjenje za belgijskim telekomom uporabljala tehnologijo, ki jo je razvila NSA.

Na poročanje Spiegla se je že odzval belgijski premier Elio di Rupo, ki je povedal, da vlada ostro obsoja tovrstne napade na belgijsko telekomunikacijsko družbo. »Podrobno bomo preverili informacije, ki jih je davi razkril Spiegel,« je povedal in dodal, da bodo ob potrditvi hipoteze sprejeli ustrezne ukrepe. Pojasnil je še, da je Belgija sicer zanimiva tarča, saj gosti večino pomembnejših evropskih institucij ter Nato. Obljubil je, da bo vlada v prihodnje več pozornosti in sredstev namenjala varnosti elektronskih komunikacij.