Splošna stavka v Libanonu končana

Več sto pripadnikov libanonske opozicije je z zažiganjem pnevmatik in starih avtomobilov blokiralo vse večje ceste v državi, da bi s tem uresničili grožnje o splošni stavki.

Objavljeno
23. januar 2007 22.27
Bejrut/Washington - Libanonska opozicija pod vodstvom prosirskega gibanja Hezbolah je sporočila, da končuje splošno stavko in blokado cest, ki sta danes paralizirali državo. Opozicija je s stavko dosegla svoj cilj, vladi pa poslala svarilo, je dejal neimenovani predstavnik opozicije, ki je obenem napovedal, da bodo proteste organizirali tudi v prihodnje.

Na ulice je danes odšlo več tisoč protestnikov, ki so demonstrirali proti vladi prozahodnega premiera Fuada Siniore. Vendar so se protesti, ki naj bi po načrtih potekali mirno, kmalu sprevrgli v najhujše nasilje v Libanonu, odkar je Hezbolah s svojimi zavezniki 1. decembra lani začel sedeče proteste pred vladnimi uradi v Bejrutu. V nasilju sta življenje izgubila dva človeka, skoraj 60 je ranjenih.

Današnje nasilje je obsodilo tudi ameriško zunanje ministrstvo, ki je v izjavi za javnost zapisalo, da je "globoko zaskrbljeno" zaradi "s Sirijo povezanih" libanonskih frakcij, ki "poskušajo s pomočjo nasilja, groženj in ustrahovanja Libanonu vsiliti svojo politično voljo". ZDA so zato vse strani pozvale, naj za razpravo o političnih vprašanjih uporabijo mirna in ustavna sredstva ter naj ravnajo zadržano.

Libanonska vlada in parlament sta dejansko brez moči že od novembra lani, ko je položaje zapustilo šest prosirskih ministrov, med njimi pet Hezbolahovih. Ti so se za odhod odločili, ker Siniroa ni pristal na njihov zahtevo po oblikovanju koalicijske vlade, v kateri bi imeli več pristojnosti.