Splošno zdravstveno zavarovanje za vse Američane?

Ameriški senator Edward Kennedy se je podobno kot kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger zavzel za sistem splošnega zdravstvenega zavarovanja.

Objavljeno
11. januar 2007 10.25
Demokratski senator Edward Kennedy je ostro kritiziral Bushevo odločitev o napotitvi novih vojakov v Irak
Washington - Ameriški senator Edward Kennedy, ki po novem predseduje odboru za zdravstvo, izobraževanje, delo in pokojnine, je v sredo izjavil, da bi morale ZDA imeti sistem splošnega zdravstvenega zavarovanja, kot ga ima njegova zvezna država Massachusetts.

Kennedy je predstavil načrt, na podlagi katerega bi obstoječi sistem zveznega zdravstvenega zavarovanja za upokojence medicare preprosto razširili na vse Američane. V sredo je v svojem odboru zaslišal deset strokovnjakov iz različnih področij družbenega življenja, ki so se po vrsti strinjali, da je potrebno nekaj ukreniti, ker se cene zdravstvenih storitev in zavarovanj nenehno povišujejo, vendar pa niso bili enotni glede možnih rešitev.

Predstavniki delodajalcev so zagovarjali majhne ukrepe, kot je večja informiranost javnosti in zmanjševanje števila tožb. Predstavniki sindikatov pa so menili, da so potrebne korenitejše spremembe. Karen Davis iz sklada Comonwealth, ki se ukvarja z zdravstvenimi raziskovanji, je predlagala podoben sistem kot ga ima na primer Danska, kjer zdravniki od države dobijo denar za zdravljenje pacientov, vsak zdravnik pa skrbi za 1500 ljudi.

Kennedy je kot primer uspešnega sodelovanja izpostavil Massachusetts, kjer so demokrati skupaj z republikanskim guvernerjem Mittom Romneyjem lani dodelali sistem, ki državljane pripravi do tega, da imajo zdravstveno zavarovanje. Delodajalci morajo na primer zagotoviti zavarovanje zaposlenim ali pa plačati denar za zaposlenega v državni sklad. Podoben načrt je pred dnevi objavil guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger.

V ZDA je sicer splošno zdravstveno zavarovanje nekaj posebnega, podobno kot so poroke med homoseksualci, ki so možne le v Massachusettsu. Prizadevanje za splošno zdravstveno varstvo vseh Američanov pod vodstvom tedanje prve dame ZDA Hillary Clinton je demokratsko stranko leta 1994 stalo sedežev v ameriškem kongresu, tedanji predsednik Bill Clinton pa je izgubil velik del javne podpore, saj so republikanci Američanom to uspešno predstavili kot poskus uvajanja socializma.