Spopad med ladjama Severne in Južne Koreje

Ob zahodni obali Korejskega polotoka sta se v krajši strelski spopad zapletli ladji Severne in Južne Koreje. Ranjen ni bil nihče, severnokorejska ladja pa je bila močno poškodovana.

Objavljeno
10. november 2009 08.55
Ma. J.
Ma. J.
Seul/Pjongjang - Ob zahodni obali Korejskega polotoka sta se v krajši strelski spopad zapletli ladji Severne in Južne Koreje. Ranjen ni bil nihče, po navedbah južnokorejskih vojaških virov pa je bila severnokorejska ladja močno poškodovana.

Po poročilih, ki prihajajo iz Seula, je severnokorejska ladja prečkala sporno mejo v Rumenem morju. Ker se ni odzvala na opozorilne strele južnokorejske ladje, je le-ta začela streljati neposredno nanjo, nakar se je s streli odzvala tudi severnokorejska ladja.

Po severnokorejski različici dogodkov pa je njihova ladja želela raziskati »neidentificirani predmet« na njihovi strani meje, med vračanjem pa je nanjo začela streljati južnokorejska ladja. Severna Koreja tako vztraja, da njihova ladja ni prečkala meje, zato zahteva opravičilo, ravno tako pa opravičilo zahteva tudi Seul.

Meja v Rumenem morju je od nekdaj povod za napetosti, med leti 1999 in 2002 pa je bila tudi prizorišče krvavih pomorskih spopadov. Severnokorejska mornarica je Južno Korejo prejšnji mesec tako obtožila, da je svoje ladje večkrat poslala preko meje in s tem povzročila napetosti. Dodala je, da bi »nepremišljene vojaške provokacije« lahko povzročile spopade. Po drugi strani pa je Južna Koreja sporočila, da so severnokorejske ladje mejo letos prečkale že 22krat.