Spopadi v Alepu zanetili požar

Spopade v Alepu je spremljalo intenzivno nočno obstreljevanje, ki se je nadaljevalo vse do jutra in uničilo več hiš.

Objavljeno
30. september 2012 15.42
SYRIA-CRISIS/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Alep - Sirskemu režimu zveste vojaške sile so danes silovito obstreljevale območja države, ki so v rokah opozicijskih upornikov. Do srditih spopadov je v soboto prišlo tudi v Alepu, kjer je zaradi bojev ogenj zajel srednjeveško tržnico, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Spopade v Alepu je spremljalo intenzivno nočno obstreljevanje, ki se je nadaljevalo vse do jutra in uničilo več hiš. Pri tem so bili ubiti najmanj trije ljudje, med njimi civilista, so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice. Najhujši boji so potekali v starem mestnem jedru, kjer je izbruhnil požar na več stoletij stari tržnici.

Spopadi so izbruhnili tudi drugod po provinci Alep. Na vojaškem letališču Al Nairab so uporniki poškodovali dva helikopterja sirske vojske. V provinci Damask pa so v napadu na vojaško postojanko uporniki ubili devet vojakov. Pripadniki Svobodne sirske vojske so napadli tudi postojanko na vzhodu države in pri tem ubili štiri vojake.

Sirska vojska je pred tem napadla mesto Harasta, ki je pomemben branik upornikov, vladne sile pa so prav tako izvedle aretacije v mestu Zabadani. Na severovzhodu države je sirska vojska med obstreljevanjem zadela nekaj hiš in pri tem ranila več ljudi, piše STA.

V nasilju po Siriji je po podatkih observatorija za človekove pravice v soboto umrlo skupno 118 ljudi, od tega 48 civilistov, 41 sirskih vojakov in 29 upornikov.

V provinci Homs v osrednji Siriji pa se je s poveljnikom Svobodne sirske vojske v soboto sestal Mohtar Lamani, vodja sirske pisarne posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdarja Brahimija. Lamani se je poleg s polkovnikom Kasemom Sadedinejem sestal tudi z guvernerjem province Homs Gasanom Abdelalom in predstavniki Mednarodnega odbora Rdečega križa in sirskega Rdečega polmeseca, še poroča STA.