Spopadi v Gazi ne pojenjajo

V spopadih med oboroženimi privrženci palestinskih gibanj Hamas in Fatah so bili v središču Gaze ubiti trije Palestinci, osem jih je bilo ranjenih. Gibanji se spopadata tudi v drugih predelih Gaze.

Objavljeno
19. december 2006 13.54
Palestinski predsednik Mahmud Abas
Gaza/Nablus - Na ulicah mesta Gaza so danes izbruhnili ostri spopadi med privrženci vladajočega gibanja Hamas in gibanja Fatah palestinskega predsednik Mahmuda Abasa. V streljanju so bili ubiti trije ljudje. Spopadi so terjali tudi ranjene, med njimi šolarje, ki so se znašli v navzkrižnem ogenju. Novo nasilje je ogrozilo že tako krhko prekinitev ognja, ki sta ga gibanji sklenili v nedeljo. Žrtve so se ujele v spopad med Hamasovimi policijskimi silami in varnostnimi silami, zvestimi Abasu, na živahni ulici v središču Gaze. Že pred tem je bil zgodaj davi v spopadih blizu bolnišnice v Gazi ubit član Hamasove policije, še 12 ljudi pa je bilo ranjenih. Spopadi so izbruhnili tudi blizu sedeža obveščevalnih služb na severu mesta, napetosti pa je bilo čutiti tudi drugod v Gazi.

Izbruh državljanske vojne ?

Nasilje med Fatahom in Hamasom, ki je sprožilo strahove pred državljansko vojno, je izbruhnilo, potem ko je Abas v soboto napovedal predčasne predsedniške in parlamentarne volitve, Hamas pa je to namero zavrnil. Strani sta v nedeljo, potem ko so spopadi terjali prve smrtne žrtve, sklenili prekinitev ognja, ki pa se je očitno ne držita.

Palestinsko vodstvo si sicer prizadeva zajeziti naraščajoče nasilje. Tako bo palestinski premier Ismail Hanija danes po napovedih podal televizijski nagovor, v katerem bo po navedbah njegovih sodelavcev pozval k miru. Tako s Hanijo kot z Abasom pa naj bi se sešel vodja Organizacije islamske konference Ekmeleddin Ihsanoglu.

Hamas in Fatah sta sicer že od januarskih parlamentarnih volitev, na katerih je presenetljivo zmagal Hamas, zapletena v boj za oblast. Hamasovo vlado, ki so jo umestili marca, Zahod in Izrael bojkotirata, saj to gibanje ni izpolnilo njunih zahtev po odpovedi nasilju, sprejetju obstoječih izraelsko-palestinskih sporazumov ter priznanju Izraela.

V Nablusu na severu Zahodnega brega so medtem davi izraelski vojaki ubili aktivista Brigad mučenikov Al Akse, oborožene skupine, povezane s Fatahom. Še dva člana brigad sta bila ranjena, so sporočili palestinski varnostni viri.