Spor med ZDA in EU zaradi izpušnih plinov?

ZDA so ostro zavrnile načrtovane dajatve na izpušne pline za letala v Evropi. Vodja ameriških pogajalcev je v Bruslju posvaril pred odločitvijo, ki bi tuje letalske družbe prisilila v zmanjšanje izpustov.

Objavljeno
09. januar 2007 20.13
Letalo nigerijske družbe ABC je strmoglavilo takoj po vzletu
Bruselj - ZDA so danes ostro zavrnile načrtovane dajatve na izpušne pline za letala v Evropi. Vodja ameriških pogajalcev John Byerly je pred začetkom pogajanj o čezatlantskem letalskem prometu, predvidenih za sredo in četrtek, danes v Bruslju posvaril pred odločitvijo, ki bi tuje letalske družbe prisilila v zmanjšanje izpustov. "Če bo EU svoj sistem trgovanja z izpusti razširila na tuje letalske družbe, bo s tem tvegala hud spor," je dejal Byerly.

Evropska komisija medtem ščiti namere EU. Kot je povedala tiskovna predstavnica evropskega komisarja za okolje Stavrosa Dimasa, so bruseljski pravniki stanje natančno preverili in ugotovili, da evropski načrt ni v neskladju z mednarodnimi sporazumi.

Byerly je EU danes še pozval k premiku v pogajanjih o t. i. sporazumu o odprtem nebu, ki bi letalskim družbam iz 27 članic EU in ZDA omogočil neomejen dostop do zračnega prostora in nadomestil dvostranske sporazume med posameznimi članicami in ZDA.

Byerly je izrazil pričakovanje, da bosta strani sporazum o odprtem nebu sklenili še pred koncem nemškega predsedovanja uniji, ki se bo končalo 30. junija letos. EU medtem od ZDA zahteva, naj evropskim podjetjem dajo možnost za večji lastniški delež v ameriških letalskih družbah. ZDA so načrt, ki to predvideva, umaknile decembra lani, s čimer so zastala pogajanja z EU.