Sporen oglas v ZDA: »Podprite Izrael. Porazite džihad«

Prihodnji teden bodo na podzemnih železnicah razobesili oglase, ki pozivajo k podpori »civiliziranih Izraelcev«.

Objavljeno
21. september 2012 15.12
Subway Ads Jihad
Mo. B., Mo. Z., Delo.si
Mo. B., Mo. Z., Delo.si
New York - »V vsaki vojni med civiliziranim človekom in divjakom podprite civiliziranega. Podprite Izrael. Porazite džihad,« se glasi vsebina spornega plakata, ki bo prihodnji teden vendarle končal na oglasnih deskah podzemne železnice.

Proizraelski plakat bi se moral na newyorški podzemni železnici znajti že pred dnevi, a je podjetje za javni promet MTA zaradi nasilja, ki je po svetu izbruhnilo po objavi filma Nedolžnost muslimanov, v katerem se avtor norčuje iz preroka Mohameda, to preprečilo.

Objavo financira gibanje American Freedom Defense Initiative (FDI), ki ga vodi znana nasprotnica islama in blogerka Pamela Geller. Zahtevala jo je prek sodišča, ki je njeni prošnji zdaj ugodilo. Pravica do svobode govora je končno zmagala, so bile prve besede Gellerjeve, rojene v židovski družini, ki je bila pred dvema letoma tudi ena od glavnih pobudnikov kampanje Stop islamizaciji v ZDA. »Če ni film, je karikatura, če ni karikatura, je pa medvedek,« je povedala in dodala, da svoje pravice do svobode govora ne namerava žrtvovati.

»Naše roke so zvezane. MTA se mora podrediti razsodbi sodišča, ki je nad našim pravilom o prepovedi objave žaljivih oglasov,« je po poročanju BBC povedal predstavnik MTA Aaron Donovan. FDI je isti oglas nameraval objaviti tudi v Washingtonu, a je njegovo objavo lokalna oblast preložila zaradi »skrbi za javno varnost«.

Da so takšni plakati v trenutnih razmerah popolnoma brezčutni, je prepričan redni potnik na newyorški podzemni železnici in musliman Abdul Yaser.

»Če nočete, da se spet ponovi tisto, kar se je zgodilo v Libiji in Egiptu, tega ne bi smeli objaviti,« je povedal, a hkrati dodal, da če so ZDA resnično svobodna in demokratična država, »ima [gibanje FDI] pravico to storiti. Muslimani pa imajo potem pravico objaviti svoje oglase.«

Ibrahim Hooper, predstavnik Sveta za ameriško-islamske odnose, je dejal, da so »takšni in podobni oglasi namenjeni spodbujanju »protiislamskega fanatizma«.