Sporna karikatura zakoncev Obama

Demokratski predsedniški kandidat Barack Obama je pozval temnopolte Američane, naj sprejmejo večjo odgovornost za svoja življenja. Medtem dviguje prah "teroristična" karikatura na naslovnici ameriške revije The New Yorker.

Objavljeno
15. julij 2008 11.10
Barack Obama karikatura naslovnica New Yorker
Ma.K./STA
Ma.K./STA

Cincinnati/New York - V štabu demokratskega predsedniškega kandidata v ZDA Baracka Obame so medtem ostro obsodili objavo karikature na naslovnici ameriške revije The New Yorker, Naslovnica za temo "Politika strahu" prikazuje Obamo v tradicionalnih muslimanskih oblačilih, njegova žena pa je upodobljena kot teroristka s puško.

 

Karikatura, ki jo je za naslovnico tokratne izdaje vplivnega tednika narisal Barry Blint, upodablja Obamo v tradicionalnih muslimanskih oblačilih, njegova žena Michelle pa je oblečena v vojaške maskirne hlače ter kalašnikovim na ramenu. Zakonski par je upodobljen v v Ovalni pisarni Bele hiše, kjer se s prijateljskim pozdravom s pestmi zarotniško veselita svojega dosežka, medtem ko v kaminu gori zastava ZDA, na steni nad kaminom pa visi portret voditelja Al Kaide Osame bin Ladna.

 

Obama se namreč še vedno ni povsem znebil podobe, ki so jo skušali ustvariti njegovi konservativni kritiki, da je vsaj na skrivaj musliman. Več kot 12 odstotkov Američanov to še vedno misli. Ustvarjalci revije so se z objavo naslovnice "ustrelili v nogo", saj gre za liberalno intelektualno revijo, ki podpira Obamo, tako da so članki senatorju iz Illinoisa naklonjeni.

 

Levičarski komentatorji menijo, da je revija v času, ko podobe pomenijo več kot besede, nasprotnikom Obame dala material za izdelavo majic in transparentov.

 

Revija New Yorker se brani, da gre za satiro in to ne satiro Obame, ampak stereotipnih pogledov dela Američanov, ki postavlja ogledalo predsodkom. Tiskovni predstavnik Baracka Obame Bill Burton pa je sporočil, da revija morda misli, da gre za satiro karikature Obame, vendar pa gre v bistvu za neokusno in žaljivo naslovnico. Politični nasprotniki se redko strinjajo, v tem primeru pa je republikanski kandidat John McCain sporočil, da se popolnoma strinja z mnenjem kampanje demokratskega senatorja.

 

Obama pozval temnopolte Američane k večji odgovornosti

 

Obama je v ponedeljek v govoru na letni konvenciji Nacionalnega združenja za napredek temnopoltih (NAACP) med drugim pozval temnopolte Američane, naj sprejmejo večjo odgovornost za svoja življenja.

Dejstvo, da je za svoje besede požel velik aplavz, je nov dokaz, da se v ZDA glede rasnih vprašanj letos stvari spreminjajo. Med temnopoltimi je bilo doslej v javnosti večinoma politično nekorektno opozarjati na osebno odgovornost in veliko bolj pogosto je bilo slišati kritike na račun države in podjetij, da ne storijo dovolj za resnično enakopravnost.

Obama, ki je tako kot velik del temnopoltih otrok v ZDA odrasel brez očeta, je večkrat opozarjal, da morajo biti moški odgovorni in da se morajo obnašati kot moški, ne pa kot fantje ter biti odgovorni za svoje potomce. Te besede so pri borcu za državljanske pravice Jesseju Jacksonu zadele v bolečo točko in pred tednom dni se je opravičil, da je izrazil željo po kastraciji Obame. Jackson je bil tudi sam eden od "neodgovornih", saj ima nezakonskega otroka.

Obama je povedal, da so ga nekateri kritizirali zaradi tega, ker morda preostro govori o odgovornosti, vendar pa je velik aplavz 3000 zbranih v dvorani govoril sam zase. "Ne bom nehal. Borim se za to, da bodo vlada in tudi podjetja izpolnila svojo dolžnost, vendar ne bo nič pomagalo, če sami ne bomo bolj odgovorni zase," je dejal Obama. Staršem je priporočil, naj "ugasnejo televizor, vzamejo video igrice, gredo na roditeljske sestanke, otrokom pomagajo pri domačih nalogah in jim nudijo dober vzor."

NAACP bo v sredo spregovoril tudi republikanski kandidat John McCain, ki po pričakovanjih ne bo dobil opaznega števila glasov temnopoltih, ki so zelo ponosni na Obamo. Predsednik odbora NAACP Julian Bond je že v nedeljo dejal, da je na senatorja ponosna vsa država, še posebej pa temnopolti, saj vodi uspešno kampanjo za predsednika ZDA v mestih, kjer mu pred 40 leti sploh ne bi dovolili v hotel.