»Spraševal sem se, ali bomo preživeli«

Na letališču v Singapurju je danes po velikih težavah med poletom zasilno pristalo letalo airbus A380 avstralske letalske družbe Quantas. Imelo je težave z enim od štirih motorjev, to pa je prvi incident v zraku, v katerega je bilo vpleteno največje potniško letalo na svetu.

Objavljeno
04. november 2010 09.27
Mo.Z.
Mo.Z.
Singapur - "Na letalu sem sedel nad motorjem, ko je prišlo do eksplozije," je za BBC povedal eden izmed potnikov Lars Sandberg. "Imel sem občutek, kot da se je nekaj v spodnjem delu letala, kjer je prtljaga, odlomilo, naenkrat se je letalo začelo tresti. Vesel sem, da sem živ. Kapitan nas je pomiril in nas tudi vsako minuto obveščal o dogajanju," je razložil.

60-letna potnica Rosemary Hegardy iz Sydneya je po pisanju Washington posta dejala, da je slišala dva poka in z okna videla rumene plamene. "Videla sem plamene in dim ... v tem pa številne črepinje, ki so frčale po zraku". Še en potnik Tyler Wooster je videl, kako je krilo letala dobesedno odletelo: "Telesa od strahu sploh nisem več čutil. Premišljeval sem, kaj se bo zgodilo, ali bomo preživeli."

Kot so sporočili iz avstralske letalske družbe, nihče od potnikov ali članov posadke ni bil poškodovan, se je pa Quantas odločil prizemljiti vseh šest letal vrste A380, česar pa ne bosta storila francoski Air France in Emirates Airlane.

Po pisanju francoske tiskovne AFP je prišlo do eksplozije motorja na levem krilu, dele letala naj bi našli v indonezijskem mestu Batam, od koder je bilo v zraku slišati eksplozijo.

"Prišlo je do napake na motorju letala," je sporočil izvršni direktor Qantasa Alan Joyce in dejal, da nezgodo še preiskujejo. "Našo razpoznavno varnost in visoke varnostne standarde jemljemo zelo resno. Ker ne želimo ogroziti varnosti naših potnikov, smo ostale lete airbusov A380 suspendirali," je še dejal.

Letalo s 433 potniki in 26 člani posadke na krovu je bilo sicer namenjeno v Sydney in je imelo težave z motorjem nekaj minut po vzletu s singapurskega letališča. Da bi se znebilo goriva, je dve uri krožilo, nato pa je zasilno pristalo v Singapurju. Vzrok težav z motorjem zaenkrat ni znan.

Dvonadstropno letalo airbus A380 je največje potniško letalo na svetu in lahko sprejme do 800 potnikov. Letalo je v uporabi od oktobra 2007, letalske družbe pa jih imajo trenutno 37.