Sprejeli nov dogovor o podnebnih spremembah

Delegati 13 držav so v Washingtonu sprejeli nov, sicer neobvezujoč dogovor o podnebnih spremembah, ki bi lahko pomembno vplival kot nadomestek kjotskega protokola, ki se izteče leta 2012.

Objavljeno
16. februar 2007 10.40
Elektrarna v indijskem New Delhiju
Washington/Bruselj - Delegati 13 držav so v Washingtonu sprejeli nov, sicer neobvezujoč dogovor o podnebnih spremembah, ki bi lahko pomembno vplival kot nadomestek kjotskega protokola, ki se izteče leta 2012. Evropska unija pa bo drugo obletnico uveljavitve omenjenega protokola danes v Bruslju obeležila s srečanjem evropskih meteorologov.

Na dvodnevnem forumu delegatov osmih najbogatejših držav ter Brazilije, Kitajske, Indije, Mehike in Južnoafriške republike, so se dogovorili, da se bodo tako države v razvoju kot razvite države morale spopasti z zmanjševanjem emisij izpustnih plinov. Ob koncu foruma so delegati sprejeli skupno izjavo, po kateri je človek nedvomno odgovoren za podnebne spremembe. “Podnebne spremembe so globalna tema, zato se vsi moramo zavezati, da bomo delovali v skladu s svojimi zmožnostmi in zgodovinskimi odgovornostmi.”

Ameriški senator Joe Lieberman je napovedal, da bo ameriški kongres predpisal zakon, s katerim bi zmanjšali emisije izpustnih plinov do konca naslednjega leta. Predsedniški kandidat John McCain, ki skupaj z Liebermanom podpira omenjeno zakonodajo, pa je poudaril potrebo po novi iniciativi: “Prepričan sem, da smo dosegli točko, ko bo ameriški kongres deloval v skladu z dogovorom,” je dejal McCain.

Dimas pozval k pogajanjem o celovitem sporazumu o podnebnih spremembah

Evropski komisar za okolje Stavros Dimas je ob današnji drugi obletnici uveljavitve kjotskega protokola mednarodno skupnost pozval k takojšnjemu začetku pogajanj o celovitem sporazumu o podnebnih spremembah, ki bi nasledil omenjeni dokument po letu 2012. S kjotskim protokolom so se namreč države podpisnice zavezale k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov do leta 2012, Evropska unija pa bo drugo obletnico njegove uveljavitve danes v Bruslju obeležila s srečanjem evropskih meteorologov.