Sprejeta resolucijo o Darfurju

Svet ZN za človekove pravice je sprejel skupno resolucijo v kateri je izrazil zaskrbljenost zaradi položaja v Darfurju in se zavezal, da bo še naprej preiskoval kršitve človekovih pravic v tej pokrajini.

Objavljeno
30. marec 2007 15.30
V Ženevi se niso mogli sporazumeti glede poročila posebne skupine za Darfur pod vodstvom Nobelove nagrajenke za mir Jody Williams
Ženeva - Svet ZN za človekove pravice je sprejel skupno resolucijo evropskih in afriških držav, v kateri je izrazil zaskrbljenost zaradi položaja v sudanski pokrajini Darfur in se zavezal, da bo še naprej natančno preiskoval kršitve človekovih pravic v tej pokrajini, vendar pa odgovornosti za zločine v Darfurju ni neposredno pripisal sudanski vladi. Kompromisno besedilo je bilo sprejeto soglasno.

Resolucija je bila sprejeta brez glasovanja

Resolucija je bila sprejeta brez glasovanja, a šele potem, ko je Nemčija pristala, da iz nje umakne vsako omembo odgovornosti Kartuma za "oborožene napade na civilno prebivalstvo in humanitarne delavce, obsežno uničevanje vasi ter neprestano in razširjeno nasilje" v Darfurju.

Mnenja o poročilu posebne skupine za Darfur so bila deljena

Predstavniki 47 držav članic Sveta za človekove pravice, zbrani na četrtem rednem zasedanju sveta v Ženevi, se niso mogli sporazumeti glede poročila posebne skupine za Darfur pod vodstvom Nobelove nagrajenke za mir Jody Williams. Države Evropske unije, Kanada, Japonska in več afriških ter latinskoameriških držav so želele poročilo podpreti, države, kot so Pakistan, Kitajska, Indija, Kuba in Rusija, pa so ga zavrnile.

Poročilo kršitve človekovih pravic pripisuje sudanski vladi


Težko pričakovano poročilo, ki ga je Williamsova predstavila v sredini marca ob začetku četrtega rednega zasedanja sveta, odgovornost za očitne kršitve človekovih pravic v Darfurju pripisuje sudanski vladi ter Kartum neposredno povezuje z vojnimi zločini v regiji. Sudanske oblasti posebne skupine sicer niso spustile na svoje ozemlje, tako da je morala poročilo sestaviti, ne da bi sploh obiskala Sudan.

Bo nova skupina strokovnjakov lahko obiskala Darfur?

Danes sprejeta resolucija izraža obžalovanje, ker šestčlanska skupina pod vodstvom Williamsove ni mogla obiskati Darfurja, vendar pa sudanske vlade - ta članom skupine ni izdala vizumov - zaradi blokiranja misije ne kritizira. Resolucija Kartum sicer poziva, naj novi ekipi strokovnjakov, ki jo bo vodil posebni poročevalec ZN o Sudanu Sima Samar, dovoli obisk v Darfurju.

Resolucija tudi ni uradno potrdila ugotovitev posebne skupine glede kršitev človekovih pravic in vojnih zločinov v pokrajini, kot tudi ne njenega priporočila, da bi morala "podhranjeno" misijo Afriške unije v Darfurju nadomestiti misija Združenih narodov, ter poziva, da morajo sudanske oblasti sodelovati z Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) pri preiskovanju domnevnih vojnih zločinov.