Sprti strani dosegli dogovor

Palestinski gibanji Hamas in Fatah sta se po dveh dneh intenzivnih pogajanj v četrtek pozno zvečer dogovorili o oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Objavljeno
09. februar 2007 13.13
Hamas
Meka/Washington - Palestinski gibanji Hamas in Fatah sta se po dveh dneh intenzivnih pogajanj v četrtek pozno zvečer dogovorili o oblikovanju vlade narodne enotnosti in tako prispevali h koncu večmesečnega nasilja med privrženci obeh skupin, ki je zahtevalo več smrtnih žrtev. Dogovor sta v Meki v Savdski Arabiji v četrtek podpisala palestinski predsednik Mahmud Abas, ki vodi Fatah, in vodja Hamasa v izgnanstvu Haled Mašal.

Čeprav so v javnost pricurljale le redke podrobnosti dogovora, se je iz palestinskih virov izvedelo, da bo vodja Hamasa Ismail Hanija ostal predsednik palestinske vlade, notranje in zunanje ministrstvo pa bosta odslej vodila neodvisna predstavnika. Fatah naj bi tako za zunanjega ministra izbral neodvisnega člana Ziada Abuja Amra, za katerega velja, da je blizu Fatahu, Hamas pa naj bi izbral neodvisnega predstavnika na čelo notranjega ministrstva, kar je bila najbolj sporna točka v prejšnjih pogajanjih za sestavo vlado narodne enotnosti.

"Dosegli smo dogovor, ki bo služil našemu narodu," je med slovesnostjo ob podpisu dogovora dejal Abas in dodal: "Upam, da bo to zaustavilo sramotne akcije." Nato je mandat za sestavo nove vlade nemudoma podelil Haniji. Prihodnjo vlado je Abas tudi pozval, naj "spoštuje mednarodno pravo in dogovore, ki jih je podpisala Palestinska osvobodilna organizacija (PLO)".

Odzivi v svetu

V svetu so se na dogovor, ki so ga poimenovali Deklaracija iz Meke, že odzvali. Izrael je poudaril, da ostaja priznanje Izraela ključnega pomena. "Vsaka palestinska država, ki si prizadeva za mednarodno priznanje, bo morala priznati Izrael, se odreči terorizmu ter priznati vse v mirovnem procesu podpisane dokumente, med njimi tudi bližnjevzhodni časovni načrt," je dejal tiskovni predstavnik izraelske vlade Mark Regev.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je dogovor o vladi narodne enotnosti že pozdravil. Dogovor je po njegovem "pomemben korak naprej", so v četrtek zvečer po lokalnem času sporočili iz New Yorka.

Britanska zunanja ministrica Margaret Beckett je novico ocenila kot "zanimiv in pomemben razvoj". London se sicer namerava o rezultatih pogajanj v Meki pogovoriti z evropskimi in drugimi partnerji.

Dogovor je pozdravilo tudi rusko zunanje ministrstvo. "Pozdravljamo katerikoli premik naprej proti sestavi vlade narodne enotnosti, saj je to edini način za normalizacijo razmer na palestinskim območjih, " je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Mihail Kaminin.

ZDA se na dogovor o vladi narodne enotnosti še niso odzvale, so pa potrdile, da mora katerakoli nova palestinska vlada "jasno in kredibilno pokazati svojo zavezanost miru z Izraelom". "Odziv bomo imeli kasneje. Nismo še videli besedila," je dejala ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice.

EU previdno optimistična

Predstavnica za stike z javnostjo visokega predstavnika Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Javierja Solane Cristina Gallach dejala, da EU na dogovor gleda "pozitivno, a previdno".
"Preučili bomo vse podrobnosti," je še dodala Gallachova.

Predstavniki EU sicer opozarjajo, da je zdaj še prezgodaj govoriti o preklicu sankcij proti palestinskim oblastem, ki jih je mednarodna skupnost na čelu z EU in ZDA uvedla potem, ko je na palestinskih volitvah januarja lani zmagalo palestinsko gibanje Hamas.

EU od Hamasa zahteva, naj prizna Izrael, dogovore, sklenjene med Izraelom in Palestinci, ter se odreče nasilju.