Srbi žrtve trgovine z ljudmi

V Srbiji so v prvih sedmih mesecih odkrili 70 žrtev trgovine z ljudmi, organi pregona pa so med 42 pripadniki organiziranega kriminala, ki se ukvarjajo s tem donosnim poslom, aretirali tudi pet žensk.

Objavljeno
20. avgust 2009 23.48
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Beograd - V Srbiji so v prvih sedmih mesecih odkrili 70 žrtev trgovine z ljudmi, organi pregona pa so med 42 pripadniki organiziranega kriminala, ki se ukvarjajo s tem donosnim poslom, aretirali tudi pet žensk. Kriminalne združbe največ trgujejo z ženskami in otroki po povprečni ceni 10.000 evrov na osebo, žrtve, namenjene seksualnim zlorabam, pa dan za dnem posiljujejo, pretepajo in navajajo na mamila. Koordinator za boj proti trgovini z ljudmi Mitar Đurašković je za B92 povedal, da v Srbiji tovrstna trgovina zadnja leta narašča, žrtve so predvsem domači državljani, polovica pa jih je mladoletnih.

Srbski mediji poročajo o tem tedaj, ko kriminalisti odkrijejo konkreten primer ali kadar so žrtve pripravljene izpovedati svojo zgodbo. Trgovanje z ljudmi se je tako znova znašlo na naslovnicah, ker je policija v Novem Sadu in v Rumi aretirala tri ljudi, osumljene, da so dekletom ponujali po 800 evrov plačila za delo v kavarnicah v Banjaluki. Na ponudbo so se odzvala številna naivna dekleta iz Rume.

 

Če policija ne bi bila dovolj učinkovita in bi trgovci dekleta prodali, je opozorila Nada Dabić iz združenja državljanov Esperanca, bi jih zlorabili in mučili. Podobno usodo sta doživeli dekleti iz Novega Sada, ki ju je policija še pravočasno rešila iz rok zakoncev, ki sta jima vsak dan dajala mamila, da bi ju prisilila v prostitucijo. Kakor je še poudarila Dabićeva, trgovci z ljudmi mučijo tudi otroke, ki jih izkoriščajo za beračenje.

 

Načelnik obmejne policijske uprave v Novem Sadu Siniša Hrgić je pojasnil, da pri pridobivanju žrtev sodeluje vse več žensk, kar je novost. Kriminalci iščejo nove žrtve večinoma z oglasi za delo v Srbiji in tujini. Gre za delo v gospodinjstvu in gostinstvu, varovanje otrok, manekenstvo in za delo v zabavni industriji, ki ga ponujajo tudi na internetu. Kot pravi Hrgić, najpogosteje postanejo žrtve spolnih zlorab ali pa jih izkoriščajo za delo in prosjačenje. Po njegovih navedbah so redki primeri, da trgovci ženske prisilijo v poroko ali pa da kupujejo otroke zaradi posvojitve.

 

Dvajsetletno dekle je za B92 povedalo, da jo je mati prodala, ko je imela 11 let, prvi lastniki so jo izkoriščali za delo, drugi pa so zahtevali, da krade, ropa in se prostituira. V Srbiji je za trgovanje z ljudmi s kazenskim zakonikom predvidena kazen od treh do 15 let zapora, za vzpostavitev suženjskega odnosa pa od enega do 10 let zapora. Pred sprejetjem v srbskem parlamentu je predlog zakonodajnih sprememb, ki za trgovce z ljudmi odpravlja pogojno kazen, kot najnižjo kazen za trgovanje z otroki pa določa pet let zapora.


Iz petkove tiskane izdaje Dela