Srbija in BiH združeni v boju proti kriminalni združbi

V Srbiji ter Bosni in Hercegovini poteka obsežna policijska akcija, v kateri so aretirali člane mednarodne kriminalne združbe. Aretiranih je že 22 oseb, med njimi tudi vodja združbe Darko Elez iz Sarajeva.

Objavljeno
01. september 2009 15.10
Da. O.
Da. O.

Beograd/Sarajevo – V Srbiji ter Bosni in Hercegovini (BiH) poteka obsežna policijska akcija v kateri so aretirali člane mednarodne kriminalne združbe. Trenutno je aretiranih že 22 oseb, po poročanju srbskih medijev pa naj bi bil med njimi tudi vodja mreže Darko Elez iz Sarajeva.

Srbski notranji minister Ivica Dačić je pojasnil, da je Služba za boj proti organiziranem kriminalu aretirala osem oseb, oblasti v BiH pa so aretirali preostalih 14 članov mreže, ki so se nahajali na njihovem ozemlju.


Gre namreč za kriminalno združbo, ki deluje na širšem področju nekdanje Jugoslavije. Med njihove "dejavnosti" sodijo ugrabitve, umori, izsiljevanja, preprodaja ilegalnih drog, trgovanje z orožjem in eksplozivnimi sredstvi ter pranje denarja.


Srbski mediji so še zapisali, da je Elez vodja družbe, ki je bila dolga leta v senci kriminalcev pod vodstvom Džordža Ždrala. Proti slednjemu so oblasti BiH vložile obtožnico, ki ga bremeni umora visokega politika Republike srbske Ljubiše Savića Mauzera.


Tiskovni predstavnik javnega tožilstva BiH Boris Grubešić je zatrdil, da je bila akcija predhodno organizirana v sodelovanju s srbskimi oblastmi. Po neuradnih informacijah naj bi oblasti Republike srbske aretirale tudi znanega trgovca z orožjem Marka Krajišnika.