Srbija in Republika srbska: brez objemov, poljubov in priseganja ljubezni

Srbski premier pravi, da posebni odnosi med Banjaluko in Beogradom niso takšni, za kakršne so jih razglašali.

Objavljeno
24. september 2012 10.23
Zdravko Latal, Sarajevo
Zdravko Latal, Sarajevo
Sarajevo – Minili so časi objemanja, poljubljanja in priseganja ljubezni. Hočem rezultate teh posebnih vezi med Srbijo in Republiko srbsko, rezultate, ki jih bodo ljudje videli, je pred dnevi v Banjaluki izjavil srbski premier Ivica Dačić.

Med Beogradom in Banjaluko se dogaja nekaj novega. To je mogoče sklepati po prvem uradnem obisku srbskega premiera Ivice Dačića v mestu ob Vrbasu. Tako menijo tudi opozicijski voditelji, prav tako neodvisni ekonomski analitiki iz srbske entitete, ki pravijo, da je čas Dodika in Tadića minil.

Premier Dačić, ki je hkrati tudi notranji minister, je po srečanju s svojim entitetskim kolegom Aleksandrom Džombićem pred zbranimi novinarji prav nič diplomatsko izjavil: »Hočem videti rezultate teh posebnih vezi med Srbijo in srbsko entiteto, rezultate, ki morajo biti vidni tudi za naše ljudi. Nagnjeni smo k temu, da si na srečanjih prisegamo ljubezen in prijateljstvo, vendar na teh sestankih nihče ne zapiše vsega tistega, o čemer smo se dogovarjali. V zadnjih štirih letih sem bil na več takšnih srečanjih in prav nič si ne želim, da bi na njih še naprej izgubljal čas.«

Kopičenje sporov

Za tiste, ki bolje poznajo politične razmere v Bosni in Hercegovini, je bil njegov nastop nekaj novega v odnosih med Srbijo in Republiko srbsko, zanimivo pa je tudi, da je Dačić najprej pripotoval v Sarajevo. V bosansko-hercegovskem glavnem mestu se je s predstavniki države BiH, predsedujočim predsedstvu Bakirjem Izetbegovićem, zunanjim ministrom Zlatkom Lagumdžijo in predsednikom ministrskega sveta Vjekoslavom Bevando pogovarjal o meddržavnih sporih, ki so se v preteklih letih samo kopičili, ne pa odpravljali, vprašanju meja in majhnih mejnih prehodov za območne prebivalce, premoženjsko-pravnih problemih in zahtevah podjetij iz BiH, da se jim vrne predvojno premoženje v Srbiji, vredno več sto tisoč evrov.

Najnovejši spor, ki se utegne razširiti do mednarodne arbitraže, je dogovor med elektrogospodarstvoma Srbije in Republike srbske o gradnji štirih ali več hidroelektrarn na Drini. Ta reka je v svojem večjem delu meja med obema državama, ovrednotenje njene vodne moči pa je v pristojnosti BiH, ne pa entitetskega vodnega gospodarstva. Da bi končno začeli odpravljati vse te spore, so se v Sarajevu dogovorili, da bodo spodbudili delo meddržavnega sveta za sodelovanje Srbije in BiH, ki se je nazadnje sestal leta 2005, a v resnici ni nikoli zaživel. Dačić je v Sarajevu dejal, naj se nikar ne jezijo zaradi posebnih vezi med Srbijo in Republiko srbsko, hkrati pa je tudi v Banjaluki poudaril, naj nikar ne nasprotujejo dobrim odnosom med Beogradom in Sarajevom.

Nov premik

V Banjaluki so bile Dačićeve besede deležne odobravanja, in to predvsem med predstavniki opozicije in neodvisnimi ekonomskimi analitiki. Predsednik PDP Mladen Ivanić je dejal, da so ga opogumile izjave srbskega premiera, ki napovedujejo, da so minili časi, ko so se dobri in posebni odnosi kazali zgolj v objemih, kot se je dogajalo v času Borisa Tadića in Milorada Dodika. To je nov premik, saj je mogoče iz Dačićeve izjave med drugim izluščiti kritiko na račun Dodika. Po Ivanićevem mnenju pa bo krepitev gospodarskega sodelovanja odvisna tudi od samega Dačićevega položaja kot premiera, zato je prezgodaj za kakršnekoli napovedi, kaj vse se bo dogajalo.

Ekonomski analitik Damir Miljević je v izjavi za medije poudaril, da je srbski premier med prvimi razglasil, da posebni odnosi med Banjaluko in Beogradom pravzaprav niso takšni, za kakršne so jih do zdaj razglašali, in da je navajanje resničnih podatkov svojevrstna kritika, saj so te odnose do zdaj izkoriščali izključno v politične namene. Politični analitiki so prepričani, da so bili Dačićevi očitki na račun sedanjega vodstva Republike srbske oziroma Milorada Dodika za SNSD izrečeni v najbolj neprimernem trenutku, in sicer dvajset dni pred občinskimi volitvami, kar morda ni korektno. Prav tako kot tudi ni bilo pošteno, da se je Dačić kot predsednik Socialistične stranke Srbije udeležil predvolilne konvencije sestrske stranke Socialistične stranke Republike srbske, ni pa hotel komentirati pogostih aretacij članov te stranke zaradi domnevne korupcije, in to tik pred začetkom predvolilne kampanje.

Sicer pa je isto počel tudi Boris Tadić, s tem ko je podpiral Dodika, prav tako Dodik, ki je skupaj s Tadićem hodil po predvolilnih zborovanjih po Srbiji in poskušal s svojo »avtoriteto« pomagati prijatelju, da bi obdržal predsedniški položaj. Sicer pa niso redki tisti, ki so prepričani, da je pravzaprav Dodik s svojo »avtoriteto« politično pokopal Tadića in hkrati napovedal konec svoje vladavine.