Srbija izročila Kličkovića

Srbska policija je oblastem BiH izročila bivšega premiera Republike srbske Gojka Kličkoviča, ki ga Sarajevo išče zaradi vojnih zločinov in zlorabe položaja.

Objavljeno
20. junij 2007 21.26
Kličković je bil na begu od leta 1998
Sarajevo - Srbska policija je danes oblastem BiH izročila bivšega premiera Republike srbske Gojka Kličkovića, ki ga Sarajevo išče zaradi vojnih zločinov in zlorabe položaja. Na podlagi tiralice, ki ga je izdala Republika srbska zaradi zlorabe položaja, je Beograd Kličkoviča aretiral junija lani. Vmes so ga v Sarajevu obtožili še vojnih zločinov.

Kličković je bil na begu od leta 1998, ko so ga po plačilu varščine v višini 75.000 evrov izpustili iz preiskovalnega zapora, v Beogradu pa so ga prijeli junija lani. Medtem je proti njemu sodišče BiH za vojne zločine lani vložilo obtožnico zaradi zločinov proti nesrbskemu prebivalstvu na območju Bosanske Krupe, kjer je vodil krizni štab v začetku vojne v BiH.

Kličkovićeva vlada leta 1997 naj bi od nekdanje Privredne banke Srbsko Sarajevo nezakonito pridobila približno 115 milijonov evrov, s tem pa naj bi financirala beg nekaterih obtožencev haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, med drugim tudi nekdanjega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića. Zaradi sodelovanja pri financiranju obtožencev haaškega sodišča je nekdanji visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Paddy Ashdown konec leta 2004 Privredni banki odvzel dovoljenje za delo in razglasil njen bankrot.