Srbija je dobila novo vlado

Prednostni cilji so pravična rešitev kosovskega vprašanja ter boj proti proračunskemu primanjkljaju in gospodarski krizi.

Objavljeno
04. september 2013 14.42
ap/Serbia Government
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd – Čeprav je večina srbske javnosti prepričana, da bi redizajn vlade uspel, če bi premier postal podpredsednik, Aleksandar Vučić ne namerava­ prevzeti izvršne oblasti brez volitev. Srbski parlament je v začetku tedna potrdil nove ministre, prednostni cilj nove vlade pa je oživitev gospodarstva.

Premier Ivica Dačić pravi, da Srbijo čakajo naporni časi, boj za pravično rešitev kosovskega vprašanja in boj proti gospodarskemu nazadovanju. Po njegovem se bo morala nova vlada, ki si bo prizadevala tudi za napredek pri vključitvi Srbije v EU, boriti za vsako delovno mesto in za vsak cent investicij. Med cilji in nalogami nove ministrske ekipe za zaustavitev gospodarske krize je Dačić izpostavil modernizacijo države ter konsolidacijo javnih financ in gospodarskega sistema, ki sta v zelo slabem stanju.

V Srbiji je od leta 2008 do konca leta 2012 v povprečju padal bruto družbeni proizvod po 0,5-odstotni stopnji letno. Skoraj vsi gospodarski subjekti, ki jih bremenijo nelikvidnost, visoke obrestne mere in nezmožnost vračanja kreditov, so v predstečajnem ali stečajnem postopku. V tem obdobju se je stopnja brezposelnosti povečala za 14 odstotkov in znaša že okoli 24 odstotkov. Plače in pokojnine stagnirajo, delež sive ekonomije je že 30-odstotni.

Enajst novih ministrov

Javni dolg je na meji vzdržnosti, kajti Srbija se je v obravnavanem obdobju zadolžila za okoli devet milijard evrov, posojil pa ni porabila za financiranje razvoja. Gospodarska aktivnost temelji na javnih podjetjih in državni administraciji, ki zaposlujeta kar 60 odstotkov prebivalstva. V Srbiji je svetla točka le izvoz, ki znaša 29 odstotkov BDP. Po Dačićevem mnenju je dilema razvoj ali varčevanje lažna, ker Srbija nujno potrebuje oboje, rešitev pa je v zmanjšanju porabe in birokracije ter povečanju investicij.

Da bi dosegli zastavljene cilje, se pri preoblikovanju vlade niso ozirali na strankarsko pripadnost novih ministrov, temveč na njihovo strokovnost. Srbski poslanci so potrdili 11 novih ministrov. V skladu s spremenjenim zakonom o ministrstvih ima nova vlada 18 resorjev in dva nova ministra brez listnice.

Razprava o preoblikovanju vlade, ki je v srbski skupščini trajala tri dni, je minila v znaku medsebojnih obtožb, polemik in replik predstavnikov vlade in opozicije. Po mnenju opozicije Dačić ni pojasnil, zakaj se je vlada preoblikovala in zakaj je bil zamenjan minister za finance in gospodarstvo Mlađan Dinkić.

Maratonska rekonstrukcija srbske vlade, ki je bila ohromljena, je več mesecev čakala na epilog, ker so se vladne stranke prerekale o ministrskih položajih. Ker se stranka Združenih regij Srbije (URS), ki jo vodi Dinkić, ni strinjala z delitvijo ministrskih stolčkov, je odšla iz koalicije.

Posledica razkola v vladni koaliciji je bila, da sta Dačićeva Socialistična stranka Srbije (SRS) in Srbska napredna stranka (SNS) podpredsednika vlade Aleksandra Vučića v parlamentu ostali s tesno večino. Poznavalci menijo, da je uspeh nove vlade odvisen zlasti od novega ministra za finance Lazarja Krstića, 29-letnega nekdanjega sodelavca svetovalne družbe McKinsey, ki bi moral zmanjšati velik proračunski primanjkljaj in javni dolg.