Srbija obtožila 17 Albancev

Srbski tožilci so 17 Albancev obtožili vojnih zločinov na Kosovem. Obtožujejo jih protipravnega pridrževanja, nehumanega ravnanja, mučenja in posiljevanja večjega števila žensk.

Objavljeno
26. junij 2009 11.55
Posodobljeno
26. junij 2009 12.33
Kosovo, Priština - dopoldne, na dan razglasitve neodvisnosti
An.B.
An.B.
Beograd - Srbski tožilci so 17 Albancev obtožili vojnih zločinov na Kosovem. Nekdanje pripadnike Osvobodilne vojske Kosova (OVK) obtožnica bremeni smrti 52 Srbov, Romov in Albancev leta 1999, ko je NATO bombardiral to nemirno regijo. Obtožujejo jih protipravnega pridrževanja, nehumanega ravnanja, mučenja in posiljevanja večjega števila žensk, vse z namenom izgona srboskih prebivalcev s Kosova.

Zločini naj bi se zgodili v jugovzhodni regiji Gnjilane med junijem in septembrom 1999. V prvi polovici istega leta so sicer Natove mirovne sile po enajstih tednih zapustile Kosovo. Obtoženi naj bi bili člani 138 brigade, bolj znane kot Gnjilanska skupina. Osmim Albancem bo sojeno v odsotnosti, devet pa so jih srbske oblasti aretirale že decembra.

Kosovo se je od Srbije odcepilo februarja lani, od takrat pa je njihovo samostojnost priznalo 22 članic Evropske unije in Združene države Amerike, ne pa tudi Srbija in Rusija.