Srbija: oprostilna sodba osumljencu napada na veleposlaništvo ZDA

Milan Živanović je bil zaradi požara obtožen povzročitve hudega kaznivega dejanja ogrožanja javne varnosti.

Objavljeno
20. september 2012 19.42
Serbia US Embassy
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Beograd - Višje sodišče v Beogradu je danes Milana Živanovića zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo obtožb za požar na veleposlaništvu ZDA 21. februarja 2008, do česar je prišlo, ko so po razglasitvi kosovske neodvisnosti v mestu izbruhnili množični protesti. Po pročanju Slovenske tiskovne agencije pa je bil obsojen na leto zapora zaradi kraje usnjene jakne in rokavic uslužbenca veleposlaništva.

Po besedah sodnika Milana Londrovića ni bilo dokazov, da je Živanović, sam ali v skupini, povzročil požar na ameriškem veleposlaništvu, zato so ga oprostili, poroča STA.

24-letni Živanović je bil zaradi požara obtožen povzročitve hudega kaznivega dejanja ogrožanja javne varnosti, za kar je zagrožena kazen od dveh do 12 let zapora, a je obtožbe zanikal.

Tožilstvo je že napovedalo pritožbo na prizivno sodišče. Živanovićev odvetnik Bane Janez je po pisanju STA izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo sodišča, ni pa še mogel potrditi, ali se bodo tudi oni pritožili na del razsodbe.

Potem ko je Kosovo februarja 2008 enostransko razglasilo neodvisnost, so v središču Beograda 21. februarja izbruhnili množični protesti, poimenovani »Kosovo je Srbija«, ki pa so se sprevrgli tudi v nasilje. Del protestnikov se je namreč znesel nad več tujimi veleposlaništvi, med drugim ZDA.

Med požarom, ki je izbruhnil na ameriškem veleposlaništvu, je življenje izgubil Zoran Vujović iz Novega Sada, nastala pa je tudi velika gmotna škoda.

Zaradi neredov so srbske oblasti v začetku leta obtožile še 14 ljudi, poroča STA.