Srbija: prva obtožnica za rop države

Za izginotjem več milijard nemških mark iz državne blagajne nekdanje SCG naj bi stali Slobodan Milošević, takratni finančni minister Zebić in nekdanji direktor carinske uprave Kertes.

Objavljeno
16. marec 2007 07.00
Slobodan Milošević
Beograd – Po protestih Miloševićevih socialistov in drugih simpatizerjev nekdanjega srbskega vožda, je posebno srbsko tožilstvo za vojne zločine in organizirani kriminal sporočilo, da je v obtožnici zoper glavne nosilce finančnega kriminala med letoma 1994 in 2000 pokojni Slobodan Milošević naveden zgolj kot organizator prenosa velikih vsot denarja iz Srbije na tajne račune na Cipru in da bosta na zatožno klop sedla le bivši finančni minister ZR Jugoslavije Jovan Zebić in nekdanji direktor carinske uprave Mihajl Kertes.

Zgodba o izginotju več milijard nemških mark v obravnavanem obdobju sega v oktober 2000, ko se je oblasti v zamenjala Beogradu. Miloševićevi nasledniki so napovedovali, da bodo zadevi prišli do dna, predvsem pa, da bo Srbija dobila nazaj ukradeni denar. A je pri tem ostalo. Po letu 2001 se o Miloševićevem denarju ni več govorilo in pisalo, dokler niso primera nedavno raziskali na RTV B-92; naprej so uvedli preiskavo, zdaj pa napovedujejo sojenje, na katerem naj bi pojasnili, kako so Slobodan Milošević, Mihajl Kertes, Jovan Zebić in nekdanji podpredsednik jugoslovanske vlade in haaški obtoženec Nikola Šainović oškodovali državo za več kakor 120 milijonov nemških mark.

Največji del te vsote, ki so jo Milošević in njegovi prepeljali na Ciper, je bil izkupiček od carin in drugih dajatev, ki je po ukazu Miloševića namesto v državnem proračunu končal na tajnih računih na Cipru in drugje. Tako je bila vzpostavljena matrica čezmejnega bogatenja, ki ga morda nikdar ne bodo v celoti pojasnili in našli milijarde nemških mark, ki so za časa starega režima izginile iz Srbije.

Več preberite v tiskani izdaji Dela