Srbija se spominja Đinđića

Danes mineva četrta obletnica atentata na prvega demokratičnega premiera Srbije Zorana Đinđića, ki so ga 12. marca leta 2003 umorili pred sedežem srbske vlade.

Objavljeno
12. marec 2007 16.55
Boris Tadić
Beograd - Danes mineva četrta obletnica atentata na prvega demokratičnega premiera Srbije Zorana Đinđića, ki so ga 12. marca leta 2003 umorili pred sedežem srbske vlade. Ob obletnici tragične smrti so člani vlade in premier Vojislav Koštunica ob 11. uri položili vence na spominsko ploščo. Za njimi so enako storili tudi člani Đinđićevega kabineta. V čast umorjenem premieru bodo v Beogradu kmalu poimenovali tudi ulico po njem, poročajo tuji mediji.

Medtem ko demokratski blok v Srbiji obeležuje Đinđićevo smrt in poudarja njegovo vlogo pri oblikovanju demokratične Srbije, Miloševičeva stranka SPS in najmočnejša, tj. srbska radikalna stranka, molčita. Predstavniki omenjenih strank so bili veliko glasnejši minuli konec tedna ob prvi obletnici smrti Slobodana Miloševića.

Zahodni diplomati so Đinđićevi politiki, ki je Srbijo izvlekla iz mednarodne izolacije, bili naklonjeni. V času njegovega mandata se je začela demokratizacija družbe in temeljite gospodarske ter socialne reforme. Po oceni zahodnih diplomatov je Đinđić prispeval k izgradnji dobrih odnosov z vsemi zahodnimi državami, posebej z ZDA.

Zorana Đinđića so 15. marca pokopali v Aleji velikanov, pri čemer je prisostvovalo več kot 70 tujih delegacij. Pogrebnega sprevoda po ulicah Beograda se je udeležilo več sto tisoč ljudi.

Đinđićeva vdova pričakuje pravično razsodbo

Ružica Đinđić, vdova umorjenega premiera, je zadnja štiri leta ocenila kot obdobje nekoliko počasnejših reform, pri čemer je kot vzrok izpostavila nespoštovanje zakonov glede sodelovanja s Haagom.

Đinđićeva je izrazila pričakovanje, da bo sodni svet ob sojenju obtoženim za umor njenega pokojnega moža deloval neodvisno in določil primerne kazni. Sojenje obtoženim za umor Zorana Đinđića, ki se je pričelo konec decembra leta 2003, se štiri leta po njegovi smrti še ni končalo, razlog zato je po mnenju Đinđićeve v obstrukciji branilcev. Sojenje je sedaj v zaključni fazi, dokazni postopek je prav tako skoraj končan, razsodba pa naj bi bila aprila ali maja. Odvetnik družine Đinđić zaradi političnega ozadja umora zahteva pričevanje Vojislava Koštunice in njegovih sodelavcev.