Srbska opozicija zahteva razpis predčasnih volitev

Predsednik Srbske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić je danes na protivladnih protestih v Beogradu pozval srbske oblasti, naj v dveh mesecih razpišejo predčasne volitve, v nasprotnem primeru pa zagrozil s stalnimi protesti. Protestov se po ocenah organizatorjev udeležilo okoli 70.000 ljudi, po ocenah policije pa 55.000.

Objavljeno
05. februar 2011 15.15
Ti. Kr., delo.si, Ne. Š. delo.si
Ti. Kr., delo.si, Ne. Š. delo.si
Beograd/Ljubljana - Tiskovna predstavnica vladajoče Demokratske stranke Jelena Trivan je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP po demonstracijah dejala, da kljub protestom v Srbiji ne bo predčasnih volitev. "Če imajo konkretne predloge za rešitev krize, se je vlada pripravljena pogovarjati," je dejala in dodala, da predčasne volitve potekajo tedaj, ko vladajoča koalicija izgubi večino v parlamentu, kar pa se v Srbiji ni zgodilo.

Dve uri trajajoče demonstracije, na katerih so opozarjali tudi na težke socialne in gospodarske razmere v Srbiji, so se začele opoldne pred srbskim parlamentom v središču Beograda, na njih pa so vodje Srbske napredne stranke (SNS), Nove Srbije, Gibanja socialistov in Gibanja moč Srbije, ki organizirajo proteste, poslali sporočilo, da je razpis predčasnih parlamentarnih volitev nujen. Redne volitve so predvidene za maj 2012, piše STA.

Namestnik vodje SNS Aleksandar Vučić je tako pozval državljane, naj se, če vlada v prihodnjih dveh mesecih ne bo izpolnila zahtev opozicije, znova zberejo in ne zapustijo beograjskih ulic, dokler vlada in njen predsednik ne bosta odstopila. "Hočemo sodobno, normalno in dostojno Srbijo," je med drugim poudaril Vučić po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug. Predstavnica Gibanja moč Srbije Milanka Karić pa je dejala, da državljani želijo, da jim vlada položi račune, saj je Srbija po njenih besedah najrevnejša država v Evropi, kjer se umira od lakote.


Kot poroča francoske tiskovne agencije AFP v stranki SNS računajo, da bi na predčasnih volitvah - na račun vse večjega nezadovoljstva prebivalstva spričo vse višjih cen, naraščajoče inflacije ter visoke brezposelnosti - dobila precejšnjo podporo. Tomislav Nikolić je dejal, da od vlade ne pričakujejo, da se oblasti odpovedo; to bodo po njegovem mnenju rešile volitve, piše Tanjug. "Želimo jim dokazati, da ne morejo več zavajati srbskih državljanov," je povedal. 

Središče srbske prestolnice so že nekaj ur pred demonstracijami zaprli za promet, piše STA. V mestu so veljali tudi poostreni varnostni ukrepi. Posebne enote policije so bile po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA tako nameščene pred vsemi državnimi institucijami, pa tudi pred zgradbo srbske televizije ter pred sedežem vladajoče Srbske demokratske stranke premiera Borisa Tadića, vendar pa strokovnjaki za varnost svarijo, da bi lahko težave povzročale skupine nogometnih navijačev. Zaradi demonstracij so izjemoma delali tudi člani enega od policijskih sindikatov, ki sicer že več dni stavkajo.

Policija je po demonstracijah prijela okoli 20 nogometnih navijačev, ki so vzklikali protivladna gesla, sporoča ameriška tiskovna agencija AP. Kljub svarilom strokovnjakov za varnost, da bi lahko težave povzročale skupine nogometnih navijačev, so protesti sicer potekali mirno in brez incidentov.

Najnovejša javnomnenjska raziskava je pokazala, da z vlado premiera Miroslava Cvetkovića ni zadovoljnih kar 70 odstotkov Srbov, več kot 60 odstotkov pa jih meni, da država ne gre v pravo smer. Ljudi med drugim jezijo letošnje podražitve osnovnih živil, še poroča APA.