Srbska policija po napadu v Sarajevu aretirane izpustila

Vseh 17 aretiranih je nekako povezanih z napadalcem, 23-letnim Mevlidom Jašarevićem.

Objavljeno
29. oktober 2011 11.45
Posodobljeno
29. oktober 2011 12.05
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Beograd − Srbska policija je po včerajšnjem napadu na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu davi okoli pete ure sprožila operacijo proti pripadnikom vahabitskega gibanja v mestih Novi Pazar, Sjenica in Tutin. Kot je sporočil srbski minister za notranje zadeve Ivica Dačić so pri tem aretirali 17 ljudi. Po poročanju B92 so jih po informativnem pogovoru že izpustili.

Direktor srbske policije Milorad Veljović je pred tem povedal, da je bilo vseh 17 aretiranih nekako povezanih z napadalcem, ki so ga sarajevski mediji včeraj identificirali kot 23-letnega Mevlida Jašarevića iz mesta Novi Pazar. Mladenič je menda pripadnik vahabitskega gibanja, ima pa tudi razmeroma obširno policijsko kartoteko.

Policija je poleg tega preiskala še 18 lokacij in zasegla več računalnikov, zgoščenk, mobilnih telefonov, avdio- in videoposnetkov ter knjig.

Ameriški veleposlanik v Sarajevu Patrick Moon je povedal, da so v BiH prispeli agenti ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), ki bodo ocenili škodo. Pojasnil je, da je to običajen postopek pri takšnih dogodkih. Moon je še povedal, da o možnosti napada niso bili obveščeni niti ni bil sam ali kdo od osebja na veleposlaništvu deležen groženj.

Življenje napadalca ni več ogroženo

Srbska tiskovna agencija Tanjug pa poroča, da je napadalec, ki je bil med včerajšnjim napadom ranjen, izven življenjske nevarnosti, kljub temu pa se pod strogim nadzorom policije še vedno zdravi v Univerzitetnem kliničnem centru v Sarajevu.