Srbska vlada za večjo avtonomijo Vojvodine

Srbska vlada je v četrtek sprejela predlog zakona o nadaljnji utrditvi pristojnosti avtonomne pokrajine Vojvodine na severu države, ki predvideva njeno široko avtonomijo, ne vključuje pa elementov državne suverenosti, so v petek sporočili iz srbske vlade.

Objavljeno
06. november 2009 10.39
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Beograd - Srbska vlada je v četrtek sprejela predlog zakona o nadaljnji utrditvi pristojnosti avtonomne pokrajine Vojvodine na severu države, ki predvideva njeno široko avtonomijo, ne vključuje pa elementov državne suverenosti, so v petek sporočili iz srbske vlade.

V skladu s predlogom bo Vojvodina lahko podpisovala pogodbe z drugimi pokrajinami, ne pa državami. Njen parlament ne bo mogel sprejemati pravno obvezujočih odločitev, bo pa urejal in vodil sodišča v pokrajini. Vojvodina bo poleg tega dobila svojo lastno razvojno banko, premoženje pokrajine pa bo urejal poseben zakon.

 

Status Vojvodine, v kateri živi dva milijona ljudi - več kot 25 manjšin in srbska večina - je eno izmed najpomembnejših vprašanj vladne politike decentralizacije v državi z več kot 7,5 milijona prebivalcev.

 

Podporniki predloga zakona, ki naj bi ga v prihodnjih tednih potrdil srbski parlament, menijo, da bo pokrajini omogočil večjo neodvisnosti od centralne oblasti v Beogradu pri procesu odločanja. Nasprotniki, večinoma iz opozicijskih nacionalističnih strank, pa svarijo, da bi lahko tlakoval pot odcepitvi Vojvodine od Srbije, tako kot je to storilo Kosovo.