Srbska železna lady pripotovala v Beograd

Nekdanjo predsednico Republike Srbske Biljano Plavšić so po šestih letih zaporne kazni izpustili na prostost. Plavšićeva je že pripotovala v Beograd, kjer je njeno letalo pristalo nekaj po drugi uri popoldne.

Objavljeno
27. oktober 2009 12.48
Ma. J.
Ma. J.
Stockholm - Nekdanjo predsednico Republike Srbske Biljano Plavšić so po dveh tretjinah odslužene zaporne kazni danes izpustili na prostost. Plavšićeva je že pripotovala v Beograd, kjer je njeno letalo pristalo nekaj po drugi uri popoldne po lokalnem času. Po poročanju beograjske televizije B92 je Plavšićeva v spremstvu srbskega premierja Milorada Dodika odšla naravnost v svoje domovanje, kjer bo nekaj časa preživela z bratom in sestro. "Vesela sem, da sem po devetih letih na prostosti," je dejala in obljubila, da bo kmalu obširneje spregovorila za tisk.

Plavšičeva je bila med letoma 1996 in 1998 predsednica Republike Srbske, januarja 2001 pa se je prostovoljno predala haaškemu sodišču. V dogovoru s takratno glavno tožilko Carlo del Ponte je priznala krivdo za zločine proti človeštvu v Bosni in Hercegovini, natančneje za pregon nesrbskega prebivalstva, tožilci pa so odstopili od ostalih sedmih točk obtožnice, ki so jo bremenile tudi genocida in vojnih zločinov. Leta 2003 so Plavšićevo obsodili na 11 let zapora, kazen je prestajala v ženskem zaporu na Švedskem, tamkajšnjo sodišče pa je zaradi zglednega vedenja odobrilo njeno predčasno izpustitev.

V zaporu je Plavšićeva napisala knjigo Pričam, ki je izšla leta 2005, v kateri je opisala dogodke, ki so vodili do vojne v Bosni in Hercegovini. V knjigi je nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića in generala Ratka Mladića, ki je še vedno na begu, pozvala, naj se predata mednarodnemu sodišču v Haagu. Karadžića je v omenjeni knjigi opisala kot "strahopetca", Mladića pa kot "velikega moža", ki bi moral "srbsko ljudstvo in vojake pred sodiščem v Haagu braniti tudi na svoj račun".