Srbski parlament potrdil nove ministre v preoblikovani vladi

Preoblikovana vlada naj bi pripomogla k oživitvi gospodarstva, hkrati pa dosegla napredek pri vključitvi Srbije v EU.

Objavljeno
03. september 2013 11.10
Serbia Government
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Beograd − Srbski poslanci so sinoči potrdili 11 novih ministrov, za katere je glasovalo 134 poslancev, 65 jih je bilo proti. Glasovanja o rekonstrukciji vlade se je vzdržalo 51 poslancev. Nove ministre so poleg poslancev vladajoče koalicije podprli tudi poslanci SPO-DHS in dva samostojna poslanca, piše Slovenska tiskovna agencija.

Novi ministri preoblikovane srbske vlade so po izvolitvi prisegli in se obvezali, da bodo svoje dolžnosti opravljali vestno in odgovorno.

Finančno ministrstvo bo poslej vodil Lazar Krstić, novi minister za obrambo je Nebojša Rodić, minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Igor Mirović, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Dragan Glamočić, minister za gospodarstvo pa Saša Radulović.

Ministrstvo za kulturo in informiranje je prevzel Ivan Tasovac, novi minister za promet je Aleksandar Antić, minister brez listnice, pristojen za evropske integracije, bo Branko Ružić, minister za šport in mladino Vanja Udović, minister za izobraževanje in šolstvo Tomislav Jovanović, minister brez listnice, pristojen za Kosovo, pa Aleksandar Vulin.

V skladu z zakonom o ministrstvih, ki so ga sprejeli 29. avgusta, ima nova srbska vlada 18 resorjev in dva nova ministra brez listnice.

Preoblikovana vlada pod vodstvom Ivice Dačića naj bi pripomogla k oživitvi srbskega gospodarstva, hkrati pa dosegla napredek pri vključitvi Srbije v EU, piše STA.

Razprava o preoblikovanju vlade je v srbski skupščini trajala tri dni. Dačić je med razpravo dejal, da Srbijo »še vedno čakajo naporni časi, bitka za pravično rešitev vprašanja Kosova in boj proti gospodarskemu nazadovanju«. »Boriti se bomo morali za vsako delovno mesto, za vsak cent investicij,« je še opozoril.