Srbski premier odstavil podpredsednika vlade

Srbski premier Mirko Cvetković je sprožil postopek za razrešitev podpredsednika vlade in ministra za gospodarstvo Mlađana Dinkića ter postopek za razrešitev državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Slobodana Ilića.

Objavljeno
14. februar 2011 19.38
Mirko Cvetković
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Beograd - »Predsednika Borisa Tadića sem zjutraj obvestil, da vlada ne more funkcionirati in da je treba zamenjati tiste, ki rušijo njeno enotnost,« je na današnji novinarski konferenci dejal Cvetković. Kot je pojasnil, odločitev ni usmerjena proti stranki G17 plus, saj ne vključuje ostalih ministrov iz njenih vrst.

V stranki G17 plus, članici koalicije, so nad odločitvijo premierja Cvetkovića popolnoma presenečeni, zato so že sklicali so izredno zasedanje predsedništva stranke. Ali bo poteza premierja koalicijo stala njene podpore sicer še ni znano, čeprav pa je Cvetković prepričan, da do padca vlade ne bo prišlo.

O odločitvi bo po besedah Cvetković v najkrajšem možnem času odločala srbska skupščina, pogovori o rekonstrukciji vlade in o tem, kdo bo zamenjal Dinkića, pa bodo potekali prihodnja dva tedna, poroča B92.

Dinkić je v zadnjih tednih izrekel vrsto kritik na račun vladne politike, trenja v vladajoči koaliciji pa so se pojavila potem, ko je zahteval odstavitev državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Slobodana Ilića, sicer člana Tadićeve Demokratske stranke. Ilić in Dinkić sta se namreč sprla glede naložbe velenjskega Gorenja, ki je sporočilo, da bo načrtovano novo tovarno zgradilo v mestu Zaječar na vzhodu Srbije, in ne v mestu Valjevo na zahodu države, kot je bilo menda dogovorjeno pred tem.