Srbsko ustavno sodišče razveljavilo izenačitev četnikov in partizanov

Za okoli 3000 četnikov, ki še živijo v Srbiji, to pomeni, da bodo ostali brez dodatka za veterane osvobodilne vojne.

Objavljeno
29. september 2012 20.28
Shod v Beogradu
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Beograd - Četniki, ki so se v drugi svetovni vojni borili pod poveljstvom Draže Mihajlovića, niso udeleženci osvobodilne borbe, je razsodilo srbsko ustavno sodišče in s tem razveljavilo odločitev srbske vlade iz leta 2005, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Srbska vlada pod vodstvom takratnega premiera Vojislava Koštunice je namreč leta 2005 sprejela odločitev, s katero so izenačili četnike in partizane.

Za okoli 3000 četnikov, ki še živijo v Srbiji, to pomeni, da bodo ostali brez dodatka za veterane osvobodilne vojne in ostalih bonitet, ki izhajajo iz tega statusa. Ne bodo pa ogrožene njihove pokojnine. Odločitev na razsodbo sodišča je v Srbiji naletela na deljene odzive, poroča STA.

STA še dodaja, da na enem od beograjskih sodišč poteka maratonski postopek za rehabilitacijo Mihajlovića, ki so ga leta 1946 ustrelili kot vojnega zločinca. Kje je njegov grob, je še vedno skrivnost. Na dan sodnih obravnav pred sodiščem redno prihaja do zborovanj tako Mihajlovićevih zagovornikov kot nasprotnikov.