Srebreničani odhajajo

Bošnjaški povratniki se nameravajo izseliti iz Srebrenice, ker nočejo živeti v entiteti, ki je kriva genocida. Predsednik vlade Republike srbske Dodik je pobudo Srebreničanov označil za spolitizirano.

Objavljeno
09. marec 2007 07.00
BiH zahteva, da se najprej kaznuje rablje iz Srebrenice, šele nato bo razmišljala o morebitni spravi, Hrvaška pa bi najraje ustvarila vtis, da z dogodki v Srebrenici nikakor ni povezana
Sarajevo – Bosni grozi še eno etnično čiščenje. Bošnjaški povratniki v Srebrenico so domačim oblastem, mednarodni javnosti in zlasti Združenim narodom postavili svojevrsten ultimat: kolektivno se bodo izselili iz mrtvega mesta, ker nočejo živeti pod ustavno pravno ureditvijo Republike srbske, ki je nad njimi zagrešila genocid. Ta razglas je na javnost naslovil Iniciativni odbor za kolektivno izselitev, ustanovljen takoj po sodbi mednarodnega sodišča v Haagu. Ta je odgovornost za genocid v Srebrenici konec vojne leta 1995 s Srbije in Črne gore prevalila na politične in vojaške oblasti bosanskih Srbov.

Preden je bila izrečena sodba haaškega tribunala, še bolj pa po izreku, je v BiH oživela zamisel, da bi Srebrenico, kjer je bilo ubitih več kakor sedem tisoč muslimanskih moških, izločili iz pristojnosti oblasti Republike srbske in jo tako kakor Brčko razglasili za območje, kjer bi veljala državna zakonodaja BiH. Razglas opozarja na nevzdržnost življenja v Srebrenici ter državno oblast in mednarodno skupnost zadnjič poziva, naj se takoj lotita programa konkretnih ukrepov, da bi bilo njihovo življenje znosnejše in človeka vredno.

Predsednik vlade Republike srbske Milorad Dodik je dejal, da je pobudo Srebreničanov spolitizirana, saj da ni bilo nekorektnega odnosa do povratnikov. Napovedal je, da bo vlada v gospodarsko okrevanje Srebrenice vložila nekaj deset milijonov konvertibilnih mark. Predlagal bo tudi ustanovitev inštituta za proučevanje genocida s sedežem v Srebrenici.

Več preberite v današnji tiskani izdaji Dela