Srebrenico razglasili za posebno območje

Potem ko je skupščina v Srebrenici v soboto sprejela resolucijo za izločitev mesta iz pristojnosti Republike srbske, je vlada v Banja Luki to zavrnila in razglasila mesto za območje posebnega pomena.

Objavljeno
28. marec 2007 17.37
Banja Luka - Vlada Republike srbske se je danes odločila razglasiti mesto Srebrenica za območje posebnega socialno-ekonomskega pomena. Skupščina v Srebrenici je sicer v soboto sprejela resolucijo, s katero zahteva izločitev mesta iz pristojnosti Republike srbske, vendar je vlada v Banja Luki to zavrnila in danes razglasila mesto za območje posebnega pomena.

Omenjeno resolucijo so v soboto sicer sprejeli muslimanski člani skupščine v Srebrenici, ki imajo v njej večino, srbski predstavniki pa so zasedanje pred glasovanjem zapustili, češ da gre za kršenje ustavnopravne ureditve Republike srbske in za kršitev Daytonskega sporazuma.

Vlada Republike srbske je takšno možnost zavrnila, zavzela pa se je za izboljšanje socialnega in gospodarskega položaja na območju Srebrenice. Vlada Republike srbske je tako med drugim pozvala javna podjetja, naj zagotovijo enakomerno zaposlovanje tako Bošnjakov kot Srbov.

Kot je pojasnil minister za lokalno upravo in samoupravo Zoran Lipovac, bo vlada z lokalnimi oblastmi ustanovila tudi Center za nenasilno komunikacijo, podprli pa bodo tudi dejavnosti za obeležitev krajev, kjer so bili med letoma 1992 in 1995 ubiti bosanski Muslimani.