Srebrno kolo v nebo

Praga je nevarna za kolesarje. Na kraju, kjer se je ponesrečil aktivist Jan Bouchal, so postavili spomenik »Kolo v nebo«.

Objavljeno
12. september 2013 12.15
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Praga – V češki prestolnici so z manjšo slovesnostjo razkrili nenavaden spomenik – srebrno svetilko javne razsvetljave s srebrnim kolesom, pritrjenim na njen steber. »Kolo v nebo« so postavili na kraju, kjer se je smrtno ponesrečil kolesar in aktivist Jan Bouchal.

Okoliščine nesreče Jana Bouchala 6. januarja 2006 niso bile nikoli pojasnjene, je v pogovoru za Delo povedala Anna Strejcová iz nevladne organizacije Auto*Mat, katere soustanovitelj je bil Bouchal. »S kolesom se je odpeljal iz naše pisarne, bilo je ponoči. Ne vemo, kdo ga je zbil. Ni prič in ni dokazov,« je povedala Strejcová. Gotovo je le to, da ga je zbil avto, šest dni je bil v komi, nato je umrl, star 30 let. Na kraju nesreče zdaj stoji nenavadni spomenik s kolesom visoko v zraku. »Spomenik je posvečen Bouchali in vsem kolesarjem, žrtvam nesreč v Pragi. Štiri svetilke na vrhu srebrnega stebra simbolizirajo svetlobo, ki naj varuje pešce in kolesarje,« je povedala Strejcová.

Avtor skulpture je Krištof Kintera, eden najbolj priznanih čeških kiparjev. Površina je prevlečena s kovino paladijem, ki se v svetlobi srebrno blešči. Aktivisti so za material in postavitev zbrali 10.000 evrov, kipar se je odpovedal honorarju, kolo je donirala neka kolesarska trgovina, steber neko podjetje, vzdrževanje pa je prevzela praška mestna galerija. Na vprašanje, zakaj je od nesreče do postavitve spomenika na kraju Bouchalove nesreče minilo toliko časa, je Strejcová odgovorila: »Veliko težav smo imeli z mestnimi oblastmi in policijo, zaradi varnosti nismo mogli postaviti zmagovalne rešitve, zato smo morali izbrati drugo. Poleg tega smo nekaj časa zbirali potreben denar.«

Spomenik stoji ob enem najnevarnejših križišč v Pragu v praškem okrožju 7, ki so ga pred kratkim le rekonstruirali, da je zdaj bolj varno. »Razmere se v Pragi postopoma izboljšujejo, a zelo počasi, za majhne spremembe je potrebne veliko energije,« pravi Strejcová. Nevladna organizacija Auto*Mat, ki jo je leta 2003 soustanovil Bouchal, si prizadeva za izboljšanje prometne varnosti za kolesarje in pešce, za oživitev javnih prostorov v Pragi, za trajnostni promet. Z leti je prerasla v vplivno profesionalno organizacijo s 30 zaposlenimi, 600 donatorji in številnimi podporniki.

Na Češkem je po podatkih spletne strani Praga na kolo lani v nesrečah umrlo 64 kolesarjev, od leta 2000 je bilo smrtnih žrtev 1318. V Pragi je po uradnih statistikah od leta 2004 do 2012 v nesrečah umrlo pet kolesarjev, vendar so v te podatke vključeni le tisti, ki so se ponesrečili na javnih cestah in umrli v 24 urah po nesreči, torej ne upoštevajo smrti Jana Bouchala in drugih, umrlih pozneje v bolnišnici. Med letoma 2004 in 2012 se je v Pragi hudo poškodovalo 122 kolesarjev. Število kolesarjev v Pragi se je med letoma 2010 in 2012 povečalo za 50 odstotkov, a jih je v celotnem prometu še vedno le dva odstotka. Po rekonstrukciji križišča, kjer se je poškodoval Jan Bouchal, se je intenzivnost kolesarjenja na tem mestu povečala za trikrat.

»Spomenik simbolizira pomembnost Janove želje, da bi se Praga preobrazila v mesto, v katerem bi bilo mogoče bolje živeti. Svetleči steber pomaga osvetljevati ta mali prostor in ga s tem humanizira,« je v ponedeljek na slovesnosti ob razkritju spomenika povedala Tereza Vohryzková iz organizacije Auto*Mat.