Srečanje Abasa in Olmerta brez preboja

Izraelski premier Olmert in palestinski predsednik Abas sta se v manj kot mesecu dni drugič sestala v Jeruzalemu. Na območja Gaze je znova prišlo do nasilja med pripadniki Hamasa in Fataha.

Objavljeno
11. marec 2007 23.00
Predstavniki palestinskega gibanja Fatah so po maratonski razpravi v Ramali zgodaj davi potrdili novo palestinsko vlado
Jeruzalem/Gaza - Izraelski premier Ehud Olmert in palestinski predsednik Mahmud Abas sta se danes drugič v manj kot mesecu dni sestala v Jeruzalemu. Kot je po dvournem njunem srečanju razkril neimenovani izraelski uradnik, je bilo srečanje konstruktivno, voditelja pa sta se dogovorila, da se znova sestaneta.

Palestinski zaporniki ostajajo v izraelskih zaporih?

Kot znamenje dobre volje naj bi Olmert privolil v podaljšanje obratovalnega časa mejnega prehoda Karni, sicer pa sta se voditelja pogovarjala o izpustitvi lani zajetega izraelskega vojaka Gilada Šalita ter o raketnih napadih na Izrael s strani palestinskih skrajnežev, je povedal uradnik.

Po besedah palestinskega pogajalca Mohameda Dahlana, ki je srečanju prisostvoval, pa je bil sestanek "težak" in ni dal rezultatov. Palestinska stran naj bi Olmerta pozvala, naj izpolni dano obljubo o izpustitvi palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov, a izraelski voditelj ni obljubil ničesar. Pač pa je ponovno zatrdil, da Izrael ne bo priznal palestinske koalicijske vlade, če ta ne bo izpolnila pogojev bližnjevzhodne četverice (se odpovedala nasilju, priznala obstoječe dogovore, priznala Izrael).

Olmert in Abas sta sicer poudarila svojo zavezanost časovnemu načrtu za Bližnji vzhod, Abas pa je Olmertu zagotovil, da se po svojih najboljših močeh trudi, da bi čim prej prišlo do izpustitve Gilada Šalita, morda celo pred oblikovanjem nove palestinske vlade. "Voditelj palestinskih oblasti se je zavezal, da bo palestinska vlada oblikovana šele po izpustitvi Gilada Šalita, in pričakujem, da bo res tako," je še pred srečanjem dejal Olmert.

Resno o savdski mirovbni pobudi

Obenem pa je izraelski premier danes pred srečanjem s palestinskim sogovornikom izrazil pripravljenost za "resno obravnavo" savdske mirovne pobude za Bližnji vzhod, ki predvideva priznanje Izraela s strani arabskih držav v zameno za njegov umik z ozemlja, ki ga je okupiral med vojno leta 1967.

Abas in Olmert sta se nazadnje sestala 19. februarja, ko je sodelovala tudi ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice. Do novega vrhunskega srečanja bo prišlo v času, ko sta izraelska in palestinska stran globoko razdeljeni glede prihodnje palestinske vlade narodne enotnosti, v kateri bo sodelovalo tako Abasovo gibanje Fatah kot Hamas, ki ga Izrael in Zahod uvrščata med teroristične organizacije. Sicer pa bodo člani nove palestinske koalicijske vlade znani v sredo ali četrtek, je v soboto napovedal palestinski premier Ismail Hanija iz vrst vladajočega gibanja Hamas.

Prva žrtev medpalestinskega nasilja v mesecu dni

Na severu območja Gaze pa je ponoči prišlo do spopada med privrženci Hamasa in zmernega gibanja Fatah, v katerem je življenje izgubil en Palestinec, sedem jih je bilo ranjenih.

Gre za prvo smrtno žrtev medpalestinskih spopadov, odkar je bil v 8. februarja v Meki podpisan sporazum o oblikovanju vlade narodne enotnosti. Do streljanja je sicer prišlo tudi v soboto, ko so neznanci streljali na ministra iz vrst Hamasa, a tedaj žrtev ni bilo. Ponoči pa je bil ubit član oboroženega krila Hamasa, Brigad Ezedina al Kasama.

Fatah in Hamas se še naprej obtožujeta

Fatah in Hamas zdaj za napad obtožujeta drug drugega. Hamas trdi, da so jim privrženci Fataha pripravili zasedo, medtem ko Fatah navaja, da so prvi streljali privrženci Hamasa. S tem je Hamas prekršil dogovor iz Meke, je dejal tiskovni predstavnik Fataha Tavfik Abu Husa.

Hanija je le nekaj ur pred omenjenim spopadom napovedal, da bo vlada narodne enotnosti, v kateri bosta sodelovala Hamas in Fatah, znana v sredo ali v četrtek, v soboto pa bo o zaupnici tej vladi odločal palestinski parlament.

Kot je pojasnil Hanija, želijo vlado oblikovati pred arabskim vrhom v Rijadu konec meseca. Slednjega se bosta sicer prvič od pričetka nesoglasij med palestinskima gibanjema udeležila tako palestinski predsednik Mahmud Abas (Fatah) kot Hanija (Hamas), ki naj bi po Hanijevih besedah s tem pokazala "palestinsko harmonijo".

Abas je sicer v petek na prošnjo Hanije za dva tedna podaljšal rok za oblikovanje palestinske vlade.