Srečanje britanskega diplomata in Hanije

Britanski generalni konzul Makepeace se je v Gazi srečal s palestinskim premierom iz vrst Hamasa, Hanijo. Srečanje je bilo posvečeno prizadevanjem za rešitev v Gazi ugrabljenega britanskega novinarja.

Objavljeno
05. april 2007 20.11
Gaza - Britanski generalni konzul Richard Makepeace se je danes v Gazi srečal s palestinskim premierom iz vrst skrajnega gibanja Hamas, Ismailom Hanijo. Čeprav je bilo njuno srečanje posvečeno izključno prizadevanjem za rešitev v Gazi ugrabljenega novinarja britanske mreže BBC, pa gre tudi za prvo osebno srečanje kakega diplomata članice EU in predstavnika Hamasa, odkar so Palestinci oblikovali vlado narodne enotnosti.

Novinar pogrešan od 12. marca letos

Kot je na skupni novinarski konferenci s tiskovnim predstavnikom Hamasa Gazijem Hamadom v Gazi pojasnil Makepeace, je za srečanje s Hanijo zaprosil, da bi se z njim pogovoril o Alanu Johnstonu, ki so ga neznanci v Gazi ugrabili 12. marca. "Upam, da bomo z božjo pomočjo v najkrajšem možnem času dosegli napredek," je dejal v arabščini.

Hamad pa je povedal, da je Hanija Makepeacea obvestil o prizadevanjih palestinskih varnostnih sil za osvoboditev Johnstona. Kot je povedal, iskalno akcijo vodijo posebne enote. "Resnično ga želimo pripeljati nazaj živega in zdravega," je dejal ter dodal, da bi želeli mirno rešitev ugrabljenega, vendar razpravljajo o vseh možnostih.

Po srečanju je Makepeace poudaril, da srečanje ne pomeni spremenjene politike Velike Britanije do Hamasa: “Verjamem, da si vsi prizadevamo za mirno in hitro rešitev tega nesrečnega problema,“ je še dejal novinarjem.

Odgovornosti za ugrabitev (še) ni prevzel nihče

Palestinski predsednik Mahmud Abas je medtem novinarjem v Gazi zagotovil, da bodo Palestinci vložili vse napore v varno vrnitev Johnstona. Odgovornosti za ugrabitev novinarja sicer ni prevzel nihče.

Makepeace se je sestal tudi z Abasovim svetovalcem za varnost Mohamedom Dahlanom, medtem ko je proti nadaljnjemu zadrževanju ugrabljenega novinarja pred Abasovim uradom v Gazi danes protestiralo kakih 350 novinarjev.

Brez sprememb v politiki Velike Britanije do Hamasa

Glede na to, da EU in ZDA načeloma zavračajo sleherne tike s predstavniki Hamasa, saj gibanje obravnavajo kot teroristično organizacijo, je palestinski minister za informiranje Mustafa Barguti srečanje Makepeacea in Hanije označil kot "dober razvoj". Kot je poudaril, je palestinska vlada narodne enotnosti, v kateri sodelujeta Hamas in Abasovo gibanje Fatah, "ena ekipa", svet pa bi jo moral kot tako tudi obravnavati.

Tudi dva neimenovana britanska diplomata sta medtem poudarila, da srečanje ne pomeni nikakršne spremembe politike Velike Britanije do Hamasa.

Predstavniki EU in ZDA so se doslej že večkrat srečali s člani palestinske vlade iz vrst Fataha ter z neodvisnimi člani vlade, Hamasove predstavnike pa so doslej bojkotirali.