Srečanje ločenih družin

Severna in Južna Koreja sta po skoraj dveh letih prekinitve znova organizirali srečanje družin, ločenih od korejske vojne. Okoli 100 starejših Južnih Korejcev se je odpravilo v Kumgang, kjer jih je pričakalo kakih 240 svojcev.

Objavljeno
26. september 2009 14.28
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Seul - Severna in Južna Koreja sta danes po skoraj dveh letih prekinitve znova organizirali srečanje družin, ki so ločene od korejske vojne v 50. letih minulega stoletja.

Po poročanju južnokorejskih medijev so prek močno zastražene meje v gorsko letovišče Kumgang na severnokorejski obali danes z avtobusi odpeljali okoli 100 starejših Južnih Korejcev. Tam jih je pričakalo kakih 240 svojcev.

 

Družinska srečanja so omejena na tri dni. Nova srečanja družin naj bi državi organizirali v torek. Svojci, ločeni od vojne na Korejskem polotoku med letoma 1950 in 1953, sicer nimajo nikakršnih stikov, saj med državama za običajne državljane ni poštnih, telefonskih ali internetnih povezav.

 

S programom srečevanja družin sta državi začeli po prvem korejskem vrhu leta 2000, ko so se napetosti med državama umirile. A Pjongjang je srečanja prekinil, potek ko je v njeni južni sosedi februarja 2008 položaj nastopila konservativna vlada in napovedala ostrejši pristop do čezmejnih odnosov.

 

V luči nove otoplitve odnosov pa sta se obe strani konec avgusta sestali na tridnevnih humanitarnih pogovorih, v središču katerih je bila prav obnovitev srečanj ločenih družin. Na zadnji dan pogovorov v severnokorejskem letovišču Kumgang, kjer danes poteka srečanje družin, sta obe strani v skupni izjavi sporočili, da bosta s srečanji nadaljevali.