Srečanje med Izraelci in Palestinci

Izraelske in palestinske oblasti so se dogovorile za oživitev političnih stikov, ki jih je Ariel Šaron zamrznil po samomorilskem napadu v Gazi 14. januarja. Predstavniki sprtih strani so se že srečali.

Objavljeno
26. januar 2005 13.59
Ramala/Tel Aviv - Izraelski premier Ariel Šaron se je odločil oživiti politične stike s palestinskimi voditelji, ki jih je zamrznil 14. januarja po samomorilskem napadu na območju Gaze.

Po poročanju izraelskega radia sta se že danes srečala eden glavnih Šaronovih svetovalcev Dov Weisglass, in palestinski minister za pogajanja z Izraelom Saeb Erekat. Na srečanju pa sta sodelovala tudi vodja kabineta palestinskega premiera Hasan Abu Libdeh in Šaronov politični svetovalec Šalom Turdžeman.

Na srečanju naj bi razpravljali o morebitnem dogovoru o ustavitvi ognja in pripravah na srečanje med Šaronom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Kot je povedal Erekat, se z Weisglassom nista dogovorila za datum vrhunskega srečanja, je pa srečanje potekalo v zelo dobrem ozračju. Weisglass in Erekat naj bi bila že več dni v stikih po telefonu.

Srečali so se tudi vojaški poveljniki

Sicer so se danes na drugem srečanju v nekaj urah sešli tudi izraelski in palestinski varnostni vodje. Na srečanju naj bi dokončali načrte za namestitev kakih 1500 palestinskih policistov na žariščih v osrednjem in južnem območju Gaze.

Izraelski in palestinski vojaški poveljniki so se sestali na glavnem križišču na jugu območja Gaze. Tam se je na protestu zbralo tudi kakih 100 judovskih naseljencev, ki so po navedbah palestinskega predstavnika prerezali gume na vozilih palestinske policije.

V torek sta se strani že dogovorili glede namestitve dodatnih palestinskih enot v Gazi, Izrael pa se je zavezal k ustavitvi atentatov na voditelje skrajnih organizacij.

Nasilje se ni ustavilo

Palestinske varnostne sile so v torek zvečer na območju Gaze neki skupini aktivistov preprečile, da bi izstrelili več raket na izraelsko ozemlje. Orožje so jim tudi zasegle, skupina Palestincev pa je zatem zapustila območje. So pa palestinski skrajneži davi z območja Gaze na jug Izraela izstrelili dve raketi vrste kasam. Izstrelka domače izdelave nista povzročila žrtev ne škode. V kraju Deir al Bala pa je umrla 3-letna palestinska deklica. Po besedah njene družine jo je zadel zablodeli izraelski izstrelek, potem ko je bilo slišati streljanje v bližnjem judovskema naselju.

Izraelska vojska pa je zaprosila za dovoljenje za rušenje več sto hiš na jugu Gaze ob meji z Egiptom, da bi vzpostavili 300 metrov široko tamponsko območje s kanalom in električno ograjo.