Srečanje v Potsdamu ni prineslo konkretnega dogovora

Ministri za okolje skupine sedmih najrazvitejših držav in Rusije ter petih največjih držav v razvoju so dvodnevno srečanje, namenjeno podnebnim spremembam, sklenili brez kakega novega dogovora.

Objavljeno
17. marec 2007 17.35
Sigmar Gabriel (desno): S pogovori smo prišli veliko dlje, kot so pričakovali na začetku
Potsdam - Ministri za okolje skupine sedmih najrazvitejših držav in Rusije (G-8) ter petih največjih držav v razvoju - Brazilije, Kitajske, Indije, Mehike in Južnoafriške republike, so dvodnevno srečanje v Potsdamu sklenili brez kakega novega dogovora, vendar s pripravljenostjo na nove pogovore. Ministri so se sicer strinjali, da je treba k obravnavanju podnebnih sprememb pristopiti nujno in družno.

Kot je povedal nemški minister za okolje Sigmar Gabriel, so s pogovori prišli veliko dlje, kot so pričakovali na začetku. Našli so skupna stališča o več ključnih točkah. Strinjali so se s pojasnilom znanstvenikov o vzrokih za segrevanje ozračja; da so razvite države odgovorne za večino preteklih izpustov toplogrednih plinov, državam v razvoju pa da je potrebno pomagati pri nadzoru današnjih izpustov. Prav tako so se strinjali, da morajo razvite države zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida v skladu z obstoječimi dogovori.

Gabriel se je ob tem zavzel za tesnejše sodelovanje v boju proti podnebnim spremembam in promociji gospodarskega razvoja. Po njegovih besedah so države v razvoju izrazile bojazen, da bodo nove zahteve v zvezi s podnebnimi spremembami ovirale njihovo gospodarsko rast.

Steiner: Evropa, ZDA in države v razvoju morajo še veliko storiti

S srečanjem je bil zadovoljen tudi direktor Programa Združenih narodov za okolje (UNEP) Achim Steiner. Po njegovih besedah bodo pogovori, ki so jih danes, zadnji dan konference, imeli o problematiki, pomagali vzpodbuditi razpravo na junijskem vrhu G-8 v nemškem Heiligendammu. Ob tem je poudaril, da na vrhu ne pričakuje velikega napredka, saj morajo Evropa, ZDA in države v razvoju še veliko storiti.

Ministri G-8 so s kolegi iz Brazilije, Kitajske, Indije, Mehike in Južnoafriške republike petkove pogovore namenili razpravi o ogrožanju biološki raznolikosti in živalskih vrst. Pri tem so sprejeli tako imenovano potsdamsko pobudo, v okviru katere bodo pripravili izračun gospodarske cene zmanjševanja biološke raznolikosti na račun posameznih vrst rastlin in živali.

Srečanje v Potsdamu so tudi danes pospremili protesti. Približno sto ljudi se je s pohodom skozi središče mesta zavzelo za večjo skrb podnebnim spremembam, protestniki pa so nosili transparente z različnimi napisi.