Srečanje voditeljev EU 19. novembra

Posebno srečanje, na katerem bodo voditelji držav članic EU izbrali stalnega predsednika Evropskega sveta, visokega predstavnika EU za zunanje in varnostne zadeve ter generalnega sekretarja Sveta EU, bo 19. novembra.

Objavljeno
11. november 2009 12.16
evropska unija zastava
Ma. J.
Ma. J.
Stockholm - Potem, ko je švedski zunanji minister in predsedujoči Evropski uniji Fredrik Reinfeldt sporočil, da je na polovici posvetovanj o kandidatih za najvišje položaje v sedemindvajseterici, je švedsko predsedstvo sporočilo, da bo posebno srečanje, na katerem bodo voditelji držav članic izbrali stalnega predsednika Evropskega sveta, visokega predstavnika EU za zunanje in varnostne zadeve ter generalnega sekretarja Sveta EU, 19. novembra. Srečanje bo sicer neformalno in bo potekalo v obliki delovne večerje.

Kot najverjetnejšega stalnega predsednika Evropskega sveta se sicer najpogosteje omenja belgijskega predsednika vlade Hermana van Rompuyja, poleg njega pa so možni kandidati še nizozemski premier Jan Peter Balkenende, njegov luksemburški kolega Jean-Claude Juncker in nekdanji britanski premier Tony Blair, ki pa mu večina voditeljev EU ni preveč naklonjena.

Najverjetnejši kandidat za zunanjega ministra EU pa je nekdanji italijanski premier Massimo D'Alema. Poleg njega se omenjata še evropska komisarka za trgovino Catherine Ashton in grška ministrica za izobraževanje Ana Diamantopulu.