Srednjeafriška republika: tragedija v rudniku zlata

Do zdaj poročajo o smrti 37 rudarjev, pričakovano število smrtno posnesrečenih je višje. Država žaluje.

Objavljeno
25. junij 2013 16.26
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA
Bangui - V Srednjeafriški republiki je umrlo najmanj 37 rudarjev, ko se je zrušil rudnik zlata v Ndassimi v osrednji regiji države. Predsednik države je danes že razglasil tri dni žalovanja. Do nesreče je prišlo v nedeljo, ko je obilno deževje sprožilo zemeljski plaz, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Nesreča je povzročila smrt 37 oseb. Obstaja sum, da se bo število mrtvih v naslednjih urah in dnevih še povečalo. Predsednik republike ob tragediji izreka iskreno sožalje svojcem in vsem v državi.  Razglasil je tridnevno žalovanje, ki je se začelo danes« je povedal tiskovni predstavnik predsednika države Michela Djotodie, Prosper Nduba.

Po poročanju AFP, ki navaja vire blizu vodstva regije Ouaka, obstaja malo upanja, da bodo našli preživele v rudniku, ki obratuje od leta 2009. Koliko rudarjev je bilo v rudniku v času nesreče niso sporočili.

Ndassima sicer leži na območju, ki ga obvladujejo nekdanji uporniki iz koalicije Seleka, ki je marca strmoglavila predsednika Francoisa Bozizeja. Djotodia, eden od vodij v oboroženi zvezi, se je razglasil za predsednika, kasneje pa ga je podprl tudi nacionalni tranzicijski svet. Rudniki zlata in diamantov so sicer ključni za tamkajšnje gospodarstvo.