Stalne članice VS ZN dosegle dogovor o Siriji

O osnutku resolucije ZN o Siriji bi lahko varnostni svet ZN glasoval še danes po lokalnem času.

Objavljeno
27. september 2013 09.57
UN Syria
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA
New York - Stalne članice varnostnega sveta Združenih narodov so sinoči dosegle dogovor o resoluciji za zavarovanje in uničenje sirske kemičnega orožja. Osnutek je potem dobilo še deset nestalnih članic VS ZN.

Prizadevanja za zavarovanje in uničenje sirskega kemičnega orožja bo vodila Organizacija za prepoved kemičnega orožja, katere 41-članski izvršni odbor še mora potrditi časovnico za to opravilo, ki jo bo morala imeti tudi resolucija VS ZN.

Zahodni veleposlaniki stalnih članic VS ZN, med njimi Britanec Mark Lyall Grant in Američanka Samantha Power, so sporočili, da so se dogovorili o zavezujoči resoluciji, ki jo bo možno uveljaviti. Grant je sporočil, da se je s tem strinjala tudi Rusija, Powerova pa je med drugim omenila, da bo resolucija kemično orožje v Siriji označila za grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

Za morebitni napad bo potrebna še druga resolucija

Resolucija ne bo pokazala s prstom na krivca za napad s kemičnim orožjem v predmestju Damaska 21. avgusta, zaradi katerega so ZDA grozile z vojaško akcijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Ameriški državni sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov sta nato 13. septembra v Ženevi dosegla dogovor o sirskem kemičnem orožju, ki je dal podlago za prihodnjo resolucijo VS ZN.

Ta naj bi po trditvah diplomatskih virov pozivala h kaznovanju odgovornih za uporabo kemičnega orožja. Resolucija sama po sebi ne bo omogočala uporabe sile v primeru, da Sirija ne bo upoštevala njenih določil. Vendar pa je v njej grožnja, da bo VS ZN v tem primeru sprejel ukrepe v skladu s 7. poglavjem ustanovne listine ZN, ki omogoča uporabo sile. Pravnoformalno bo potrebna torej druga resolucija, čeprav je Washington vnaprej zatrdil, da je ne potrebuje.

VS ZN o resoluciji o Siriji morebiti že danes

Varnostni svet ZN bi lahko o resoluciji o sirskem kemičnem orožju, o kateri so se v četrtek dogovorile njegove stalne članic, odločal že danes zvečer po lokalnem času. Pred tem mora sicer načrt za zavarovanje in uničenje sirskega kemičnega orožja potrditi še Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki bo bdela nad implementacijo dogovora.

»Če bo moč v Haagu jutri (v petek) zagotoviti odločitev, potem seveda upam, da bomo lahko prešli h glasovanju že jutri zvečer tudi tu v New Yorku,« je dejal britanski veleposlanik pri ZN Mark Lyall Grant.

Kot začasni termin za glasovanje je bila že določena 20. ura po lokalnem času (2. ura v soboto zjutraj po srednjeevropskem), je prek twitterja sporočilo francosko veleposlaništvo pri Združenih narodih.