State department: Kadijević ni legalno v ZDA

Ameriški State department je potrdil, da ime nekdanjega poveljnika in upokojenega generala nekdanje JLA Veljka Kadijevića ni na seznamu oseb, ki so legalno prišle v ZDA.

Objavljeno
23. marec 2007 10.42
Veljko Kadijević
Zagreb – Ameriški State department je v četrtek potrdil, da ime nekdanjega poveljnika in upokojenega generala nekdanje JLA Veljka Kadijevića ni na seznamu oseb, ki so legalno prišle v Združene države Amerike, danes poročajo hrvaški mediji. Hrvaška je v sredo objavila mednarodno tiralico za Kadijevićem. Hrvaška policija išče 82-letnega Kadijevića zaradi vojnih zločinov nad civilnim prebivalstvom na Hrvaškem.

Tiralica je zaenkrat objavljena na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva, na hrvaški policiji pa so dejali, da bo kmalu objavljena še na spletnih straneh Interpola. To pomeni, da je obvezujoča za vseh 186 članic Interpola, vključno z ZDA, kjer naj bi, po medijskih trditvah, prebival Kadijević, ki je bil sicer rojen v Glavini Donji pri Imotskem na Hrvaškem.

Mednarodno tiralico je zahtevalo sodišče v Vukovarju, ki je vložilo obtožnico leta 2002 zaradi vojnih zločinov na območju Vukovarja leta 1991, ko je bil Kadijević še obrambni minister nekdanje SFRJ. Sicer sta vloženi podobni obtožnici proti Kadijeviću tudi v Bjelovaru in Osijeku.

Hrvaški mediji so še pred časom ugibali, da naj bi Kadijević postal tudi ad hoc svetovalec koalicijskih sil v Iraku pod vodstvom ZDA. O tem je prejšnji teden pisal tudi beograjski dnevnik Blic, ki še navaja, da Kadijević od leta 2003 živi na Floridi. Koalicijskim silam v Iraku naj bi pomagal pri iskanju tajnih bunkerjev nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina, v zameno pa naj bi dobil imuniteto pred morebitnim procesom pred haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.