Stavka britanskih državnih uslužbencev

V Veliki Britaniji je danes potekala enodnevna stavka več deset tisoč državnih uslužbencev, ki je povzročila zastoje v delovanju sodišč, zavodov za zaposlovanje, davčnih in drugih uradov.

Objavljeno
31. januar 2007 19.08
London - V Veliki Britaniji je danes potekala enodnevna stavka več deset tisoč državnih uslužbencev, ki je povzročila zastoje v delovanju sodišč, zavodov za zaposlovanje, davčnih in drugih uradov. Stavka je posledica napovedanega zmanjševanja števila delovnih mest, prenizkih plač in pa delne privatizacije dela državne uprave.

Po navedbah sindikata javnih uslužbencev naj bi stavkalo okoli 200.000 uslužbencev, po podatkih britanskih oblasti pa je stavkalo pol manj ljudi.

Generalni sekretar sindikata javnih uslužbencev Mark Serwotka je
dejal, da stavka "ponazarja jezo nad škodo, ki jo povzroča grobo zmanjševanje delovnih mest in naraščajočo frustracijo, ki je posledica prenizkih plač." Po navedbah Serwotke tisoče državnih uslužbencev komaj presega minimalno plačo, četrtina pa jih zasluži manj kot 15.430 angleških funtov.

Državni sekretar Pat McFadden pa je zatrdil, da v času, ko oblasti povečujejo vlaganja v javne službe, nobena organizacija, niti državna uprava, ne more biti izvzeta iz sprememb. Obenem je dodal, da obstajajo ustaljeni postopki, s katerimi lahko sindikati izrazijo zaskrbljenost nad načrtovanimi spremembami in da stavke niso potrebne.