Stavka javnega sektorja znova ustavila Grčijo

Zaposleni v javnem sektorju z 48-urno stavko znova protestirajo proti načrtovanemu množičnemu odpuščanju.

Objavljeno
24. september 2013 13.06
GREECE-STRIKE/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Atene - Medtem ko inšpektorji t. i. trojke - EU, ECB in IMF - v Grčiji ugotavljajo, ali država spoštuje dogovor o ostrem varčevanju, so zaposleni v javnem sektorju že drugič v zadnjih dveh tednih protestno prenehali z delom.

Za 48-urno stavko so se odločili tako policisti kot učitelji, moteno je tudi delo v bolnišnicah. Zaposleni v javnem sektorju tudi z današnjo stavko nasprotujejo načrtu vlade, ki namerava do konca leta 2014 odpustiti 15.000 javnih uslužbencev, od tega 4000 še letos.

»Nepotrebne« zaposlene bo vlada izločila s t. i. shemo mobilnosti, v katero bo skupno vključenih 25.000 javnih uslužbencev. Prvi seznam 12.500 uslužbencev je morala sestaviti do septembra, do konca leta pa bo morala sestaviti še drugega. Ko so delavci enkrat vključeni v shemo, imajo osem mesecev časa, da najdejo novo delovno mesto v javnem sektorju. Tistim, ki jim ne bo uspelo, bodo odpuščeni. V obdobju osmih mesecev bodo prejemali znižane plače.

Delavci vztrajajo, da vlada odpušča brez načrta in nediskriminatorno in to v času, ko državo pesti najhujša brezposelnost v zgodovini. Med današnjimi protesti bodo med najbolj zastopanimi srednješolski učitelji, ki so se po poročanju spletnega portala ekathimerini.com množično znašli na prvem seznamu. »Delavce, samozaposlene, nezaposlene, upokojence, mlade in vse, ki jih ti ukrepi zadevajo, pozivamo, naj se udeležijo protestov,« je pozival osrednji sindikat javnega sektorja ADEDY.

Medtem, ko bodo protestniki na trgu Sintagma znova zahtevali osnovne pravice, se bodo pri ministru za administrativne reforme Kjriakosu Mitsotakisu mudili predstavniki posojilodajalcev IMF, ECB in EU. Na podlagi obiska bodo odločili višino novega svežnja finančne pomoči.